Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Kolumnen

Sven-Åke Olofsson: ”Kommunerna i nordväst har all anledning att samarbeta intimt.”

Bild: Erik Nylund
De nordvästskånska kommunernas samarbetsorgan, Familjen Helsingborg, gör inte alltför stort väsen av sig. Här ska det samverkas om sådant som turism och inflyttning. Namnvalet är märkligt och framhäver Helsingborgs storebrorsroll. Hur hade Helsingborg sett på en samverkansinvit från Malmö under namnet Familjen Malmö? Sannolikt utan all entusiasm.
Och många har säkert i gott minne problemen som uppstod när ett namn skulle finnas för samverkan mellan Själland och Skåne: Greater Copenhagen väckte inte precis entusiasm på denna sida om Sundet.
Men prestige får ofta vika för psykologi i sådana här sammanhang.
När tidningen inför nyåret intervjuade Torkild Strandberg, liberal kommunstyrelseordförande i Landskrona, uttryckte han sig dämpat om Familjen Helsingborg. Namnet har han aldrig känt sig hemma med.
"Vi jobbar inte utåt med det varumärket, det funkar inte för oss i Landskrona", löd hans kommentar.
I grunden är det trist. Kommunerna i nordväst har all anledning att samarbeta intimt, om inte annat för att de andra aktörerna i Skåne, Regionen och Malmö, är så starka.
Den kanske viktigaste frågan i nordvästra Skåne är att finna en formel för hur delregionen ska expandera. Helsingborg växer och förtätas så det knakar. Ute i kommunerna är det mer stillsamt.
Kommunerna borde börja med att byta namn på Familjen Helsingborg till Utveckling Nordväst eller liknande. Och sedan måste samarbetet fyllas med verkligt tunga frågor, bostadsbyggande och en stor satsning på lokal nordvästskånsk infrastruktur.
I den här processen krävs det att Helsingborg bjuder till och skapar goodwill. Moderatledaren i Helsingborg, Peter Danielsson, kunde ju till exempel säga att han stödjer Landskronas ambitioner om ännu en fast förbindelse med Danmark.
Varför är det då så viktigt att ladda samarbetet med substans och medvetandegöra det bland kommuninvånarna i nordväst? Jo, för att bädda för framtida kommunsammanslagningar.
Fruktan i små kommuner inför att gå samman med stora är naturligtvis att den store tar allt. Här hjälper vackra ord inte mycket. Att övertyga Landskrona och Höganäs och Ängelholm och andra om att detta är framtiden kan tyckas vara lite som att sälja is på Grönland. Men om man ser en potential för utveckling kan det te sig annorlunda.
Det fanns en tid då det talades om mindre kommunsammanslagningar i nordväst. Ängelholm och Båstad, Åstorp, Klippan, Perstorp och Örkelljunga till exempel. Vackert så, men frågan är om det inte med en gång ska tänkas stort, en storkommun i nordväst. Mindre samgåenden än så kommer inte att vara hållbara.
Det här är naturligtvis känsligt ute i kommunerna, inte minst för politiker. Samgående kan ju, som har skett i en rad fall tidigare, ändra på den politiska maktställningen rejält. Men de stora tankarna bör få sin chans. Låt det börja med ett namnbyte för Familjen Nordväst.
Gå till toppen