Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Så bygger TFF för allsvenskan

TFF trillade ur allsvenskan och vill bygga en stabil grund i superettan. Managern Peter Swärdh ska designa ett lag som på sikt är redo för högsta ligan.
– Över tid har Trelleborg en vision om att etablera sig i allsvenskan, säger han.

Peter Swärdh har tränat fyra allsvenska klubbar. Nu leder han TFF:s omstart i superettan.
I dag gör Peter Swärdh sin första träning med TFF. 53-åringen ska pendla till sin nya arbetsplats från bostaden i Åhus, men har övernattningsmöjligheter i Trelleborg.
Kontraktet med Trelleborgs FF löper över två år och titeln är ”manager”. Arbetsbeskrivningen är ungefär som för en klassisk brittisk manager, men det är en yrkesroll som verkar komma allt mer i svensk fotboll – se exempelvis Jens Gustafsson i IFK Norrköping.
Peter Swärdh har en klar bild över hur arbetsfördelningen ska se ut.
– Jag har ett huvudansvar för truppbygget med rekrytering av spelare, men också för ledarteamet runt laget. Samtidigt som jag är huvudansvarig för coachning och träning. Grundtanken är att jag ska vara på planen. I det här konceptet ingår ett större ansvarsområde för tränarna Magnus Andersson och Kristian Haynes. Det blir ett starkt team som ger laget och spelarna förutsättningarna att optimera prestationen, säger Peter Swärdh.
Hur ser din fotbollsvision ut?
– Ett anfalls- och försvarsspel som hänger samman, att ha en kollektiv idé både defensivt och offensivt. Jag har en målbild, jag vill att Trelleborg ska bli ett lag som ska kunna dominera med bollen och ha spelare som är positionerade högt upp i planen i utgångslägena, säger Peter Swärdh, som utgår från en fyrbackslinje.
Du har varit förstetränare i fyra allsvenska klubbar: Helsingborgs IF, Åtvidaberg, Mjällby och Kalmar FF, vilka är de viktigaste beståndsdelarna som du tar med dig från dessa erfarenheter?
– För ha ett framgångsrikt lag gäller det att vara duktig på att identifiera vilka styrkor man har och spela efter dem. Ha tydliga roller för vad man gör i sina positioner. Sedan gäller det att ha en helhet i träningen, så vi har friska spelare så ofta som möjligt, säger Peter Swärdh.
Målsättning för säsongen?
– Över tid har Trelleborg en vision om att etablera sig i allsvenskan, men vi har inte satt några tidsmål. Målsättningen här och nu är att skaffa hållbarhet i träning och match.
På vilka positioner behöver du förstärka?
– Vi tittar på målvaktssidan. För vi vill jobba med tre målvakter [TFF har redan Merlin Nuhanovic och har värvat Torns Philip Mårtensson]. Vi vill också ha in en högerback. Sedan handlar det om att vara förberedd – om det skulle hända något.
Peter Swärdh är väl medveten om att andra klubbar kan rycka i TFF-spelare.
– Risken finns ända tills transferfönstret stänger [4 april], säger Peter Swärdh.
Gå till toppen