Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

SD-politiker i Vellinge lämnar sitt uppdrag efter mediegranskning

SD-politikern Jimmy Lenander avsäger sig sin stol i Vellinges kommunfullmäktige. Beslutet kom dagar efter tidningen Expos avslöjande att sverigedemokraten har gjort Twitterinlägg där han jämställer invandring med folkmord.

Arkivbild.Bild: Lars Brundin
I början av december valdes Jimmy Lenander in som ledamot i Vellinges kommunfullmäktige. Nu avsäger han sig uppdraget, något som Kvällsposten rapporterat om.
Beslutet kom dagar efter att tidningen Expo publicerade en granskning där man visar hur Jimmy Lenander på Twitter visat öppet stöd för högerextrema partiet Alternativ för Sverige, en politisk gruppering som Sverigedemokraterna centralt tar aktivt avstånd ifrån.
Jimmy Lenander återkommer också i flera tweets till att invandringen medfört ett "befolkningsutbyte" i Sverige. I ett annat inlägg skriver han: "Befolkningsutbyte, etnisk rensning, folkmord. Historiens dom kommer att bli hård."
Efter granskningen har han gjort nya inlägg om att ordval som "folkmord" kan diskuteras och att det var en medveten provokation.
Karl-Johan Persson, gruppledare för SD i Vellinge, menar att partiet tagit frågan på största allvar.
– Det är inte acceptabelt med sådana uttalanden. När jag fick informationen kände jag att jag måste utreda detta, men vi hann inte komma så långt. Det är möjligt att han [Jimmy Lenander] själv har märkt var det här ska sluta, när det har kommit till media. Han fick ganska brått att avsäga sig sitt uppdrag iallafall.
– Har han sådana åsikter, så är det inget vi delar i Sverigedemokraterna.
SD-ledamotens förflutna har granskats i media tidigare under valrörelsen. I september publicerade Skånska Dagbladet en artikel med uppgifter om att Jimmy Lenander tidigare varit aktiv i Nationaldemokraterna. Där framkom också att han i början av 2000-talet var medlem i Nationell Ungdom, nazistiska Svenska motståndsrörelsens (idag Nordiska motståndsrörelsens) ungdomsorganisation.
– Nationaldemokraterna har han nämnt att han varit medlem i och min uppfattning är att det var väldigt länge sedan. Och han gav sken av att han hade lämnat den ideologin, säger Karl-Johan Persson.
"Nu har vi fullt fokus på att utvecklas inom fullmäktigegruppen och organisationen. Hur vi ska driva politik med de ståndpunkter som vi gått till val på", säger Karl-Johan Persson, gruppledare för Sverigedemokraterna i Vellinge.Bild: Sydsvenskan
Enligt Karl-Johan Persson har det hänt vid ett tidigare tillfälle att en medlem i SD Vellinge fått lämna sina uppdrag efter liknande uttalanden som de Jimmy Lenander gjort.
– Vi tycker att vi är tydliga. Det är en massa krav för att kandidera till SD, vi har stadgar och principprogram. Trots det så slinker det in folk som kanske inte har rätt värderingar och det är inte bra.
Till Sydsvenskan säger Jimmy Lenander att han inte har lämnat sin plats i fullmäktige på grund av avslöjandena.
– Det är personliga eller interna angelägenheter så det vill jag inte kommentera, säger han.
Sina uppmärksammade yttranden på sociala medier vill Jimmy Lenander inte ge några kommentar om på telefon under måndagskvällen.
Gå till toppen