Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ladislaus Horatius har avlidit

Musikern, författaren och den självlärde filosofen Ladislaus Horatius har avlidit efter en kort tids sjukdom.

László Horváth, alias Ladislaus Horatius, blev 64 år.Bild: Lasse Svensson
Horatius blev rikskänd 1993 då han drog i nödbromsen på det första X2000-tåget mellan Göteborg och Stockholm, som en performance och politisk provokation mot det moderna samhällets fartblindhet och tillväxtiver. Senare gjorde han sig en karriär som debattör i tv, tidningar och radio på samma tema, då han tog som sin huvuduppgift att kritisera den stundande it-revolutionen.
Ladislaus Horatius (född 1954) var en pseudonym, en latiniserad form av det ungerska namnet László Horváth. Men det var som Ladislaus Horatius han verkade i offentligheten. László Horváth började sin bana som klassiskt skolad musiker och verkade under många år som repetitör på Kungliga Operan i Stockholm samt på operor och musikaler i hela landet. Han var pianist till yrket och komponerade även egna stycken. På somrarna var han framförallt aktiv på Vadstena-Akademien.
Ladislaus Horatius var en flitig skribent som blev publicerad i ett flertal olika tidningar och kulturtidskrifter. Han gav också ut en bok, Offensiv nostalgi, samma år som han drog i nödbromsen. Under senare år började han utforska kameran som kreativt verktyg.
Gå till toppen