Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Familj

Ladislaus Horatius har avlidit

Musikern, författaren och den självlärde filosofen Ladislaus Horatius har avlidit efter en kort tids sjukdom.

László Horváth, alias Ladislaus Horatius, blev 64 år.Bild: Lasse Svensson
Horatius blev rikskänd 1993 då han drog i nödbromsen på det första X2000-tåget mellan Göteborg och Stockholm, som en performance och politisk provokation mot det moderna samhällets fartblindhet och tillväxtiver. Senare gjorde han sig en karriär som debattör i tv, tidningar och radio på samma tema, då han tog som sin huvuduppgift att kritisera den stundande it-revolutionen.
Ladislaus Horatius (född 1954) var en pseudonym, en latiniserad form av det ungerska namnet László Horváth. Men det var som Ladislaus Horatius han verkade i offentligheten. László Horváth började sin bana som klassiskt skolad musiker och verkade under många år som repetitör på Kungliga Operan i Stockholm samt på operor och musikaler i hela landet. Han var pianist till yrket och komponerade även egna stycken. På somrarna var han framförallt aktiv på Vadstena-Akademien.
Ladislaus Horatius var en flitig skribent som blev publicerad i ett flertal olika tidningar och kulturtidskrifter. Han gav också ut en bok, Offensiv nostalgi, samma år som han drog i nödbromsen. Under senare år började han utforska kameran som kreativt verktyg.
Gå till toppen