Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Längre frist för privat ambulans i Lund-Landskrona och Simrishamns sjukhus

Det privata bolag som kör ambulans i Lund-Landskrona får fortsätta till 2021. Detsamma gäller för Praktikertjänst AB, som driver Simrishamns sjukhus. Det har det nya alliansstyret i Region Skåne bestämt.

Enligt regionrådet Gilbert Tribo (L) görs båda avtalsförlängningarna av praktiska snarare än ideologiska skäl.
På Simrishamns sjukhus vill alliansstyret gärna ha en utvidgad verksamhet, med operationer. Exakt vad vill Tribo inte berätta av sekretesskäl.
– Vi ser på vilka som kan hjälpa oss att få bort en del av regionens operationsköer, säger han.
Eftersom upphandlingsprocessen därför tar längre tid, får nuvarande entreprenören Praktikertjänst fortsätta driva sjukhuset i ett år till. Datumet för ett nytt avtal, eventuellt med ett nytt privat vårdbolag, blir 1 maj 2021. Det blev beslutet i hälso- och sjukvårdsnämnden på torsdagen.
– Vi köper oss tid genom att låta Praktikertjänst fortsätta, säger Gilbert Tribo.
Av Skånes fyra ambulansdistrikt drivs nu två i offentllig regi (Nordvästskåne och Malmö), ett distrikt har en helt ny privat entreprenör (östra Skåne) och Lund-Landskrona ska drivas privat till 2021.Bild: Johan Nilsson/TT
Ambulanssjukvården är en känsligare fråga. Distrikt 2 (Lund-Landskrona- Mellanskåne) drivs på entreprenad av Samariten AB.
Det tidigare rödgröna regionstyret beslutade förra året, med stöd från SD, att ta tillbaka det ambulansdistriktet i offentlig regi när kontraktet går ut i maj 2020.
Alliansen protesterade kraftfullt, särskilt eftersom en utredning visat att Samariten haft låga kostnader, nöjd personal och god kvalitet.
Men enligt Gilbert Tribo har regionens egen ambulansverksamhet nu bett om uppskov med att ta över distrikt 2, bland annat för att hinna köpa in nya fordon. Därför förlängs Samaritens kontrakt med ett år, till maj 2021.
– Vi gör inte det här för att obstruera, utan för att få ordning och reda i återtagandet. Även om jag själv haft en annan åsikt om ambulansverksamheten så finns ju ett beslut från regionfullmäktige, understryker han.
För Socialdemokraterna var det ett vallöfte 2014 att ambulanser i alla fyra distrikten skulle köras i Region Skånes regi. Men på hs-nämndens sammanträde gick S ändå med på förlängningen av Samaritens kontrakt.
– Det är synd att steget mot en mer sammanhållen ambulanssjukvård blir försenat. Samtidigt måste verksamheten ges tid för ett bra övertagande, kommenterar regionrådet Anna-Lena Hogerud (S).
Beslutet att ta tillbaka ambulansverksamheten i Lund-Landskrona i offentlig regi i februari 2021 ligger fast, och det är Anna-Lena Hogerud nöjd med.
Region Skåne tvingades redan 2012 ta över ambulanserna i Nordvästskåne, sedan den dåvarande entreprenören Sirius Humanum gått i konkurs. I februari 2018 återtog regionen ambulansdriften i distrikt 1 (Malmöområdet) från Falck. Det fjärde distriktet (Kristianstad och östra Skåne) drivs sedan 1 februari 2018 av privata Premedic, som har avtal till 2023.
Gå till toppen