Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Mærsk-ägt bolag tar över bogseringen i Öresund

Efter minskad verksamhet och tuffare konkurrens tar danska bogseringsrederiet Svitzer över verksamheten i Öresund. Samtidigt köper de bogserbåtarna Sund och Ven.

Bogserbåt Sund är en av två bogserbåtar med hemmahamn i Helsingborg som nu tas över av danska Svitzer.Bild: MATS ROSLUND
Bogser Team Öresund (BTÖ) har tidigare haft problem med lönsamheten och i januari 2018 gick BTÖ samman med holländska Iskes Towage and Salvage i ett så kallat joint venture, där flera företag går samman i ett gemensamt bolag.
– Vi har förlorat några stora kunder till vår konkurrent, vi kan inte hålla de priser som de gör. Vi gjorde ett försök med joint venture tillsammans med Iskes Towage and Salvage, och det gav oss muskler, men det räcker ändå inte i Öresund, säger Michael Staufeldt, vd på Port Towage Nordics, till Sjöfartstidningen.
Svitzer tar nu över Port Towage Nordics, som de båda bolagens joint venture heter, kundbas och de tolv anställda får möjlighet att fortsätta på Svitzer.
Svitzer är ett danskt rederi med bogsering och assistans som huvudnäring, numera ägt av Møller-Maersk. Företaget finns i drygt 35 länder och har fler än 300 fartyg.
Gå till toppen