Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Nöje

Här är Melodifestivalens nya scen: "Mjukare"

Melodifestivalens scen är i år både rund och modern. – Vi är lite mjukare i formerna än de senaste åren men försöker ändå behålla attityd och form i framkant, säger scenografen Viktor Brattström till TT.

"Golvytan är lite renare", säger scenografen Viktor Brattström om årets Melodifestivalscen. Pressbild.Bild: Viktor Brattström/SVT
Fjolårets scen var den högsta och bredaste dittills, året innan var den djupaste. I år är en av Melodifestivalens scens superhjälteegenskaper två stora ringar – den största sex meter i diameter.
– I den största ringen finns det stora rörliga lampor, en led-insida som kan skapa stjärnstoff eller hårdare effekter. Men vi kan också tona ned de stora penslarna och ligga och glöda med mindre effekter, säger scenografen Viktor Brattström.
För scenen ska inte bara passa en artist – alla tävlandes olika uttryck ska ackompanjeras av scenen. Den ska också hålla för att snabbt kunna packas ned och upp till de olika deltävlingarna. Dessutom finputsas mycket under repetitionerna.
En annan egenskap just i år är att scenen har en stor spelyta.
– Vi har tagit bort en hel del scenografi och placerat den som finns mer på rad, golvytan är lite renare. Bakom scenografin finns också en 37 meter bred backdrop som blir en väldigt häftig ingrediens, säger Brattström.
För Viktor Brattström blir det 14:e året i följd som han skapar Melodifestivalens scen. Och kul är det fortfarande.
– Man kan alltid skruva litegrann på alla scenförslag, men jag är nöjd med alla jag har gjort, säger han.
Melodifestivalen 2019 startar i Göteborg den 2 februari.
Fakta

Scenografin i siffror

Scenplattan erbjuder artisterna en spelyta på hela 22 meter i bredd och 11 meter i djup. Årets scen består kortfattat av en hängande ring, led-vägg och en stor "backdrop".

Ringen hänger centralt och är 6 meter i diameter och väger cirka 1800 kg. Den är bestyckad med kraftfulla armaturer (lampor) och en insida av led. Tillsammans med en mindre bakomhängande ring skapar den ljuseffekter rakt bakom artisten. 60 armaturer är integrerade i scenografins ring och flankerande ramar.

Led-väggen är 8 gånger 4 m och högupplöst.

Backdroppen hänger längst bak cirka 17 meter från artisterna och är 37 gånger 7,6 meter.

Greenroom är placerat till höger om scenen en bit upp på läktaren. I finalen placeras det mitt på parkett.

Gå till toppen