Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Katolska kyrkan i abortstrid i Sverige

Det rasar en konflikt inom Svenska missionsrådet (SMR). Katolska kyrkan hotar att lämna samarbetsorganet sedan rådet i en policydeklaration skrivit att det ska verka för "tillgång till laglig abort".

Katolska kyrkans biskop och kardinal Anders Arborelius deklarerar att kyrkan känner sig tvungna att lämna SMR och organisationen inte ändrar sin skrivning om aborter. Arkivbild.Bild: Janerik Henriksson/TT
Svenska missionsrådet är en paraplyorganisation för omkring 30 bistånds- och missionsorganisationer med kristen grund och svenska kyrkor och samfund. Men nu skakas organisationen av inre motsättningar. I ett policydokument skriver SMR att det bland annat ska verka för "tillgång till laglig abort och preventivmedel”.
Formuleringen har fått den katolska kardinalen och ärkebiskopen för Katolska kyrkan Anders Arborelius att reagera. Han skriver på Stockholms katolska stifts hemsida att han hoppas att SMR ska ompröva sin policy – "om inte är vi från katolska kyrkans sida naturligtvis tvungna att lämna SMR”.
Och möjligen kan andra organisationer följa efter. Kardinalen skriver på kyrkans hemsida att "från katolsk sida har vi kontakt med andra med samma uppfattning som vi och har bett om ett möte med ledningen för SMR för att ta upp denna fråga". Mötet kommer att hållas torsdag 17 januari.
Svenska missionsrådets generalsekreterare Anders Malmstigen hoppas att samtalen ska leda till att Katolska kyrkan kan stanna kvar i SMR.
– Jag tycker det är tråkigt att de överväger att lämna. Jag har viss förståelse för biskopens reaktion, men det finns missförstånd som behöver rätas ut, säger han.
Anders Malmstigen vill betona att SMR både är en inkluderande organisation, där medlemmarna kan tycka olika i olika frågor, men att de också har ett mandat att driva frågor och göra olika ställningstaganden.
– Att ta ställning för lagliga aborter ur ett jämställdhetsperspektiv är inte så kontroversiellt i ett biståndssammanhang. Men jag har respekt och förståelse för att det är en svår fråga som skapar kontrovers för Katolska kyrkan och i andra sammanhang, säger Anders Malmstigen.
TT har sökt ärkebiskopen Anders Arborelius som via sin presstalesperson avböjer att kommentera.
Fakta

Svenska missionsrådet

Svenska missionsrådet är en paraplyorganisation för kyrkor och organisationer på kristen grund som arbetar för hållbar utveckling, global rättvisa och minskad fattigdom.

Sedan 1980 förmedlar rådet biståndspengar från Sida till sina medlemsorganisationers arbete i över 50 länder. SMR är en av Sidas ramorganisationer och förmedlar statliga bidrag till sina medlemsorganisationer. Under 2018 förmedlades ungefär 250 miljoner kronor till långsiktiga utvecklingsinsatser och vid humanitära kriser.

SMR grundades 1912 och har sedan dess fört samtal om mission, den globala utvecklingen och religionens roll i samhället.

Källa: SMR

Gå till toppen