Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nu är det klart: Stefan Löfven blir statsminister

Vänsterpartiet släpper fram Stefan Löfven som statsminister.
Men Jonas Sjöstedt hotar fälla den S-ledda regeringen senare – om Löfven inför marknadshyror eller urholkar anställningsskyddet: "Då väcker vi misstroende."
Enligt Ulf Kristersson är Annie Lööf och Jan Björklund grundlurade.

Stefan Löfven (S) inför sitt möte med riksdagens talman i riksdagshuset.Bild: Anders Wiklund/TT
Efter en lång natt där Vänsterpartiet suttit i krismöte gav Jonas Sjöstedt det avgörande beskedet: Vänsterpartiet röstar "gult" till Stefan Löfven som statsminister på fredag.
– Stefan Löfven har lovat återinföra de reformer vi genomfört ihop. Jag litar på det handslaget, sade Sjöstedt på en pressträff i riksdagen.
I samtal med Löfven har han fått försäkringar om att Vänsterpartiet får förhandla med regeringen – på de områden där Löfven inte gjort upp med Annie Lööf och Jan Björklund och som alltså inte omfattas av "januariavtalet" mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Liberalerna och Centern.
Men Sjöstedt fick blankt nej från Löfven på kravet att stryka två reformer i fyrpartiuppgörelsen: fri hyressättning vid nybyggnation och uppluckrad arbetsrätt.
Därför hotar Sjöstedt nu med att senare väcka misstroende mot Löfven – om han lägger fram de förslagen.
– Om regeringen lägger fram förslag om marknadshyror eller avskaffat anställningsskydd kommer Vänsterpartiet att rösta för att avsätta Stefan Löfven. I praktiken ställs han då inför att dra tillbaka förslagen eller avgå, sade Sjöstedt.
En stund senare kom Ulf Kristersson och därefter Ebba Busch Thor till presscentret. De var båda förbittrade och besvikna på Annie Lööf och Jan Björklund.
– Centern och Liberalerna är lurade, påstod Ulf Kristersson.
– Vi har fått en ohelig allians. Alla försäkringar om att Vänsterpartiet inte skulle få inflytande är falska, sade Ebba Busch Thor.
Båda flaggade för att Moderaterna och KD kommer att stödja ett eventuellt misstroende från Vänsterpartiet senare under mandatperioden.
– Vi kommer självklart inte att rädda kvar en regering vid makten som aldrig borde ha tillträtt, sade Kristersson.
Maktspelet pågick in i det sista.
Vänsterpartiets partistyrelse höll krismöte natten till onsdag. Tidigt på morgonen samlade Jonas Sjöstedt sin riksdagsgrupp.
Skulle Vänsterpartiet acceptera de besked som Stefan Löfven gett Sjöstedt vid deras enskilda möte i regeringskansliet på tisdagen?
Först ut på onsdagens runda hos talmannen Andreas Norlén var Stefan Löfven. Omedelbart efter höll han pressträff.
– Jag är redo att låta mig nomineras som Sveriges statsminister, förklarade han.
Än en gång slog Löfven fast att uppgörelsen med Miljöpartiet, Liberalerna och Centern är det bästa för Sverige.
Den innebär att de fyra partierna ska samarbeta om den årliga statsbudgeten och ett 73-punktprogram där Annie Lööf och Jan Björklund pressat Löfven att gå med på massor av liberal politik.
– Alla lösningar är inte vad vi socialdemokrater skulle önska oss själva, medgav Löfven.
Det som retat upp Jonas Sjöstedt och många vänsterpartister – förutom "högerpolitiken" – är den så kallade ”förnedringsklausulen” – där det slås fast att Vänsterpartiet inte ska ha något inflytande över inriktningen på den S-ledda regeringens politik.
Men Löfven försäkrade att det inte betyder att Vänsterpartiet helt förpassas ut i kylan. I frågor som inte täcks av fyrpartipakten kan de deltagande partierna samarbeta med andra partier.
Den bilden har också bekräftats av Annie Lööf och Jan Björklund.
– Jag har aldrig jämfört Vänsterpartiet med Sverigedemokraterna. I de frågor som inte täcks av överenskommelsen kan vi samarbeta, sade Löfven.
– Vänsterpartiet kommer att delta i utskottsarbeten i riksdagen och bjudas in till breda uppgörelser.
När Moderaternas och KD:s budget gick igenom i höstas avskaffades en rad reformer som den rödgröna regeringen genomfört i samarbete med Vänsterpartiet – allt ifrån gratis sommarlovsaktiviteter till avdragsrätt för fackföreningsavgift.
Löfven försäkrade nu att han står upp för de reformerna – men att det framtida budgetsamarbetet med MP, Centern och Liberalerna avgör om och när de kan återinföras.
– Det är klart att jag gärna vill ha tillbaka det som avförts. Men det måste avgöras vid varje budgetförhandling vad det finns utrymme för.
Att Socialdemokraterna då i praktiken skulle agera ombud åt Vänsterpartiet – vilket moderater och kritiska liberaler påstått – förnekade Löfven.
– Det viktiga är att det är våra, socialdemokraternas, förslag.
Efter Jonas Sjöstedts besked på onsdagen är det nu klart Löfvens regering med Socialdemokraterna och Miljöpartiet på fredag släpps fram av Liberalerna, Centern och Vänsterpartiet.
Gå till toppen