Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Tonåring spred kränkande bild på sociala medier – döms för förtal

En tonårspojke har dömts för förtal efter att han gjort ett sårande bildmontage av en pojke som tidigare hotats och trakasserats av andra.
Rättssociologen Karl Dahlstrand menar att den ovanliga domen ger en inblick i en sluten värld bland ungdomar.

Karl Dahlstrand, lektor vid rättssociologiska institutionen, tror att den ovanliga domen pekar på toppen av ett isberg av vad som pågår på ungas sociala medier.Bild: Magnus Gudmundsson/Lunds universitet
Det var vid en fest under våren förra året som en grupp ungdomar tvingade en pojke att göra nedvärderande uttalanden om sig själv. Ljudklipp användes senare i låtar som fick spridning på Internet och spelades på fester. Pojken som förnedrats blev trakasserad i skolan som en följd av inspelningen.
Ungdomarna polisanmäldes men förundersökningen lades ner under hösten. Den nu dömda tonåringen är kompis med minst en av de tidigare misstänkta. Samma dag som beskedet att förundersökningen lades ner lade tonåringen ut ett bildmontage med pojken på Instagram. Med bilden följde en kort text som anknöt till den tidigare händelsen. Det stod bland annat att pojken aldrig kunde ”vinna”.
Tonårspojken hade fler än 600 följare på Instagram. Enligt tingsrätten verkar inte bildmontaget med tillhörande text vara särskilt förnedrande, men satt i sitt sammanhang blir det annorlunda. Det framstår då som en ren förlängning på tidigare angrepp, skriver tingsrätten i domen. Spridandet av bilden innebär därför en allvarlig kränkning av pojkens personliga integritet.
Användningen av sociala medier har gjort att uppgiften fått stort genomslag och för tingsrätten står det klart att tonårspojkens syfte varit att sprida missaktning. Han fälls därför för förtal till 30 dagsböter om vardera 50 kr. Tillsammans med sina föräldrar ska han också betala ett skadestånd på 5 000 kronor till pojken.
Tonårspojken säger att han inte haft för avsikt att kränka och att han tog bort bilden igen när han fick veta att den kunde skada.
Karl Dahlstrand, lektor vid rättssociologiska institutionen vid Lunds universitet, har forskat på kränkningar i en digital kontext. Han menar att domen ger ett titthål in i ungdomsvärlden.
– Det ger inblick i sociala medier som är lite av en sluten värld för ungdomar. Den är ålderssegregerad inom deras egna slutna konton med följare. Det finns många motsvarande historier som sker runt om kring med Snapchat och filmer som skickas runt.
Domen är ovanlig eftersom förtal sällan leder till åtal.
– Förtal åtalas inte som huvudregel. Folk har nog en intuitiv känsla av att förtal sällan prövas rättsligt. Om brottet riktar sig mot någon som är under 18 år får åklagaren väcka åtal om det anses påkallat ur allmän synpunkt, säger Karl Dahlstrand.
Förloppet i det här fallet har varit snabbt.
– Ett sådant här fall går fort och sker intuitivt. Det är svårt för en ung person att överblicka konsekvenserna av vad det leder till och hur det uppfattas av en annan person. Det är svårt på Internet att läsa av intention, uppsåt och tonfall. Det är ett problem med sociala medier.
Karl Dahlstrand tror att tonårspojken som dömdes inte visste vilka konsekvenser bildmontaget skulle få.
– Han hade nog inte trott att det skulle leda till någonting. Det här är verkligen toppen av ett isberg. Det är så mycket som görs av ungdomar, inte minst bland yngre än de inblandade här. På mellanstadiet är det riktigt grovt, för de har inte riktig koll på orden.
Gå till toppen