Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Greps för att han var lik fantombilden – vill nu ha skadestånd

Den man som greps augusti och misstänktes för två överfallsvåldtäkter vill nu ha högre skadestånd. Mannen var lik den fantombild som polisen kablat ut till allmänheten – men han var oskyldig.

Under maj och juni förra året inträffade två överfallsvåldtäkter i Malmö. En gärningsman följde efter två kvinnor på cykel och våldtog sedan dem. Polisen tog fram en fantombild. Bilden publicerades i Sydsvenskan och även i brottsprogram på TV.
Efter tips från allmänheten blev en 38-årig man efterlyst.
Mannen greps och anhölls i slutet av augusti misstänkt för grov våldtäkt. Enligt mannens advokat skedde gripandet med hjälp av insatspolis och framför ett stort antal grannar.
– De rusade in och tog med honom i princip i bara kalsongerna. Efteråt blev han inte hemkörd utan fick ta sig hem i undertröja, säger Mikael Moritz, mannens advokat.
Efter att mannen DNA-testats kunde han släppas – två dagar senare.
Gripandet och misstänkliggörandet har fått stor effekt för mannen och hans familj, enligt advokaten. Enligt advokaten har de tvingats att flytta. Advokaten kräver därför större skadestånd för mannen än vad brukligt är.
Alla som blivit frihetsberövade över 24 timmar utan att sedan blivit dömda har rätt till ersättning av staten, enligt lagen om ersättning vid frihetsberövande och andra tvångsåtgärder. Om man blivit utsatt för lidande, till exempel oro och maktlöshet, kan skadeståndet bli högre.
Gå till toppen