Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lundastudent i fusknätverk ska överklaga

Den 21-årige mannen är en av tre huvudpersoner bakom högskolefusket som omsatte miljonbelopp.

Fuskligans kommandocentral i Norrköping: På bordet ligger 21 mobiltelefoner, som är uppkopplade med gruppsamtal till de fuskare som skriver provet. Framför finns ett tidsschema för högskoleprovet.Bild: Ekobrottsmyndigheten
Mannen dömdes till fängelse i tre och ett halvt år och har redan bestämt sig för att överklaga domen.
– Även om han fick det lägsta straffet av de tre huvudåtalade så är vi besvikna. Åklagaren var tydlig med, och det tycks tingsrätten ha accepterat, att han var en trovärdig och tillförlitlig person. Då har man liksom inte köpt hans argument och jag får inte den ekvationen att gå ihop. Därför har vi redan beslutat oss för att överklaga, säger Leif Silbersky, 21-åringens försvarare.
Tingsrätten skriver i domen att mannen berättat detaljerat om sin inblandning i nätverket. Även om han försökt tona ner sin roll har han "lämnat en i stort sett trovärdig och tillförlitlig berättelse" skriver tingsrätten i Norrköping.
Mannen drev fuskligan tillsammans med två bröder från Norrköping. Bröderna greps mitt under pågående högskoleprov den 14 april i fjor. En av dem satt en lägenhet i Norrköping, som var nätverkets kommunikationscentral, och sände ut rätt svar till alla kunder när Nationella insatsstyrkan slog till. Den andre brodern var provledare och greps vid en skola i Norrköping. Flera inblandade åkte fast och med tiden ledde spåren fram till 21-åringen som greps den 20 juli.
Läs också Åklagaren: Lundastudent en av ledarna bakom högskolefusket
När polisen klev in i hans lägenhet backade han inåt och slet ut ett usb-minne ur en dator. På usb-minnet fanns fusknätverkets "bokföring", excelfiler över kunder och transaktioner. En vecka senare hittades två väskor med 1,6 miljoner i kontanter som han grävt ner.
Enligt 21-åringen hade han före gripandet inte förstått att det han ägnade sig åt kunde vara brottsligt. Han har i efterhand uppgett att en del av pengarna kommer från legala källor. Tingsrätten tror däremot inte att han "skulle lägga ned tid på att åka till en avlägsen ort i norra Skåne och där gräva ned omsorgsfullt förpackade kontanter om dessa varit en laglig del av hans förmögenhetsmassa".
Pengarna förverkas men det hindrar inte att Skatteverket intresserar sig för det överskott av "näringsverksamhet" som 21-åringen visat sig ha. Skatteverket kräver 1,7 miljoner kronor. Tingsrätten konstaterar att inkomst av brottslig verksamhet inte är skattefri, men beslutar i domen att jämka skattetilläggen till noll kronor. Den dagen 21-åringen avtjänat straff kommer han att ha stora utmaningar, som inte bör förstärkas ytterligare med skattetillägg, skriver tingsrätten.
Mannen döms för grovt bokföringsbrott, grovt skattebrott och medhjälp till osann försäkran. Han frias från penningtvättsbrott och får ett lägre straff än de båda bröderna bland annat eftersom han inte varit med lika länge i verksamheten.
Han anslöt sig 2016 då han hjälpte till att lösa den kvantitativa delen på provet. Därefter ökade hans ansvar gradvis. Från och med 2017 var han med och skötte mejlkontakten med potentiella fuskköpare.
Gå till toppen