Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Markägare vann mot staten om fjällnära skog

Staten ska betala över 18 miljoner kronor till flera markägare, som inte fått avverka fjällnära skog. Det meddelar mark- och miljödomstolen i Umeå i en vägledande dom.

Domen i mark- och miljödomstolen i Umeå innebär att staten ska betala 18 miljoner till flera markägare. Arkivbild.Bild: Vidar Ruud/NTB/TT
Skogsstyrelsen hade tills vidare stoppat ersättningar till markägarna, samtidigt som de inte fick avverka skog på sina egendomar. Det anses råda höga naturvärden i den fjällnära skog som fallet berör.
Men nu måste markägarna alltså ersättas, om domen står sig.
En knäckfråga har varit om det bedrivs skogsbruk på marken. Domstolen går här på markägarnas linje: Skogsbruket försvåras avsevärt om avverkning inte kan ske och därför ska ersättning utgå från staten.
Det finns inte något tidigare avgörande om ersättning i sådana här fall, förklarar rättens ordförande Agneta Ögren.
– Men konsekvensen för den enskilde fastighetsägaren i de här fallen är desamma som när man inrättar ett naturreservat. Det är därför vi har bedömt att de ska ha ersättning, säger Ögren till TT.
Statliga Skogsstyrelsen konstaterade förra våren att frågan är så juridiskt komplicerad att det krävs klargöranden från både domstolarna och regeringen.
Skogsstyrelsens generaldirektör Herman Sundqvist säger sig välkomna att det nu finns en vägledande dom. Han beklagar att det tagit lång tid.
– Det är positivt och viktigt för oss att det nu finns en dom som ger oss vägledning i den här komplexa frågan, säger han till TT.
Skogsstyrelsen ska nu analysera domen innan myndigheten tar ställning till ett eventuellt överklagande.
I våras gick en majoritet i riksdagen emot regeringen och uppmanade den att se över reglerna och ersättningen när skogsägares möjligheter att avverka stoppas av miljöhänsyn.
Frågan finns också med som punkt 26 i överenskommelsen mellan S, MP, C och L. Där framhålls att rättssäkerheten för markägare ska stärkas och att de ska få ekonomisk kompensation för inskränkningar i ägande- och brukarrätten.
C välkomnar dagens dom. Även LRF Skogsägarna och Skogsindustrierna är positiva.
Fakta

Fjällnära skogar

1,2 miljoner hektar, fem procent, av den produktiva skogsmarken i Sverige.

46 procent av de fjällnära skogarna är skyddade i form av nationalpark, naturreservat eller biotopskydd.

Den produktiva skogsmarken ägs av 3 250 ägare varav staten är den största. De enskilda ägarna äger tillsammans 28 procent av skogsmarken.

Källa: Skogsstyrelsen

Gå till toppen