Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Dags att toppa laget för mer liberal politik.

Statsministeromröstningen gick vägen för Stefan Löfven (S). Nu kan han fokusera helt på att utforma sin regering. Vilka som blir nya statsråd offentliggörs först på måndag, men spekulationerna är i gång. För vissa av de återkommande namnen framstår oddsen som särskilt låga.
Katrin Stjernfeldt Jammeh(S). Det bär respekt med sig att ha högsta politiska ansvar i en stad som växer snabbt och jämte goda trender dras med segregation och kriminalitet. Men kommunstyrelsens ordförande i Malmö har gjort en habil insats. Hennes kunskaper och egenskaper skulle utan tvekan kunna vara värdefulla i en ny regering. Men det är förstås inte säkert att Stjernfeldt Jammeh – som just inlett ett lovande samarbete med Liberalerna i Malmö – ens är intresserad av något ministerjobb.
Maria Ferm(MP), med rötterna i Falsterbo, har visat patos som de grönas talesperson i migrationspolitiska frågor. På det området har MP fått stå ut med mycket under tiden i regeringen. Men när det nu – enligt uppgörelsen mellan S, C, L och MP – ska drivas på för en ny humanitär skyddsgrund kan Ferm gott få ta ett steg framåt.
Anders Ygeman(S). När flyktingkrisen var som djupast 2015 fanns han ideligen där. Med tydliga budskap på sävlig stockholmska lyckades han inte bara lugna, utan också vinna förtroende. Den dåvarande inrikesministern framstod snart som ett av de mest tongivande statsråden. Men hans tid i regeringen fick ett abrupt slut. När Transportstyrelsens it-skandal hotade att fälla regeringen var han en av de två ministrar som tvingades avgå. Sedan dess har han varit gruppledare för S i riksdagen. Men han kommer mer till sin rätt på en statsrådspost.
Aida Hadzialic(S)blev Sveriges hittills yngsta statsråd efter valet 2014, men visade sig snart vara uppgiften mogen. Visst visade hon sedan prov på dåligt omdöme vid en rattonykterhet 2016, men hon insåg åtminstone allvaret och avgick snabbt. Brott måste kunna sonas. Så varför inte ge henne en ny chans på regeringsnivå?
Daniel Helldén (MP). Trafikborgarrådet i Stockholm har varit öppen med sitt intresse för en roll i rikspolitiken. Och enligt Dagens industri vill de gröna ta över infrastrukturministerposten. Det var omstritt när Helldén och hans MP-kolleger i staden bytte sida efter valet och gjorde upp med de borgerliga i Stadshuset. Men den saken behöver inte ligga honom i fatet när landets infrastrukturpolitik ska utgå från en rödgrön uppgörelse med C och L. Pragmatiker av hans slag kommer att behövas.
Niklas Nordström(S), kommunalråd i Luleå, har nämnts i statsrådssammanhang förut, men också skyllts för att stå för långt åt höger inom partiet. Det senare borde inte längre vara något problem när det ska föras mer liberal politik. Om Nordström tonar ned sitt motstånd mot flygskatt kan han inte minst bli en tillgång inom näringspolitiken.
Vilka Löfven och språkrören tar ut till sitt lag är hur som helst inte huvudsaken. Viktigast är strategin. Och att den nya regeringens spelidé har tydligt liberala drag.
Gå till toppen