Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: "För skåningarnas del finns det några särskilt viktiga punkter i överenskommelsen mellan C, L, S och MP.”

Istället för att slå undan benen för privata vårdcentraler, förskolor och äldreboenden i Skåne skärps kvalitetskraven och blir den måttstock som både privata och offentliga mäts mot. Det skriver de två centerpartisterna Ulrika Axelsson och Annette Linander.

Jobbmässa i Malmö. Det finns en stor grupp i Skåne som står utanför arbetsmarknaden. För att fler ska komma i arbete, ska fler få chansen till ett jobb utan utbildningskrav, skriver artikelförfattarna.Bild: Emil Langvad
Med statsministeromröstningen i riksdagen idag ser Sverige äntligen ut att få en regering, fyra månader efter valet. Det har på många sätt varit en omtumlande tid.
Valresultatet blev inte vad vi hade hoppats på, eftersom alliansen blev mindre än de rödgröna. Vårt förstahandsalternativ var självfallet en borgerlig regering, men en sådan hade behövt leva på nåder av Sverigedemokraterna i varje viktig fråga.
Genom överenskommelsen med Liberalerna, Socialdemokraterna och Miljöpartiet har Centerpartiet drivit igenom en liberal reformpolitik som inte har förekommit under de senaste två mandatperioderna.
Centerpartiet gick till val på att stå upp för medmänsklighet, jämställdhet och tolerans. Vi lovade våra väljare att stå emot främlingsfientlighet, misstro och slutenhet.
Det är ett löfte som Centerpartiet har gett i riksdagen, som vi har gett våra väljare i Region Skåne och som vi har lovat alla dem som har röstat på oss i de skånska kommunerna.
De 73 punkterna i överenskommelsen skapar ett mer liberalt Sverige med mer företagsamhet och entreprenörskap, miljösatsningar och grön skatteväxling, bättre integration, fler poliser och ett starkare försvar. För skåningarnas del finns det några särskilt viktiga punkter:
• I Skåne står en stor grupp utanför arbetsmarknaden. För att fler ska komma i arbete, ska fler få chansen till ett jobb utan utbildningskrav. Det sker genom införandet av etableringsjobb med lägre lön för nyanlända och långtidsarbetslösa. Etableringsjobben ska utvidgas till företag utan kollektivavtal och till bemanningsföretag på ett sätt som gör att fördelarna i etableringsjobben inte går förlorade. Kraven på kollektivavtal för nystartsjobb tas bort. Ett ingångsavdrag, det vill säga borttagna arbetsgivaravgifter de första två åren, införs för ungdomar utan gymnasieutbildning och för nyanlända.
• Varje dag ställs tusentals skånska pendlare inför valet – ska jag våga chansa och att ta tåget? Överenskommelsen innebär ökad punktlighet för svensk järnväg genom ökade satsningar på underhåll och investeringar i nya spår som viktiga delar.
• Valfriheten i välfärden får bestå. Istället för att slå undan benen för privata vårdcentraler, förskolor och äldreboenden i Skåne skärps kvalitetskraven och blir den måttstock som både privata och offentliga mäts mot. Det blir inte förbjudet att göra vinst, om verksamheten och kvaliteten är god. Samtidigt införs en primärvårdsreform, så att rätten till en fast läkarkontakt säkras. Det ska vara attraktivt för läkare att arbeta i primärvården, på vårdcentralerna. Det gör i sin tur att tillgängligheten och valfriheten för patienterna ökar.
• Under de rödgrönas styre i Region Skåne den senaste mandatperioden har vårdköerna växt. Särskilt bekymmersamt är att andelen som har väntat länge på att få vård har ökat. Nu införs en uppdaterad kömiljard, en nationell satsning för att korta väntetiderna, som omfattar hela vårdkedjan och särskilt tar hänsyn till kroniskt sjuka patienters behov. En generalplan för kortare köer tas fram tillsammans med regionerna. Ambulansvården, cancervården och förlossningsvården stärks.
• Skåne behöver fler företag och företagare. Därför är det glädjande att vi har fått igenom flera centerpartiförslag om gynnsam beskattning för växande företag. Uttaget av arbetsgivaravgift sänks. Maxbeloppet man kan få rutavdrag för tredubblas. Det ska också utvidgas till tvätt, flytt-, hämt- och trygghetstjänster. Ett rutavdrag för äldre ska utredas. Den extrabeskattning som finns vid generationsväxling i företag, jämfört med om företaget säljs till någon utomstående, tas bort. Även beskattning av personaloptioner reformeras genom att bland annat storleken och personkretsen utvidgas så att svenska regler är internationellt konkurrenskraftiga.
Centerpartiet kommer att vara ett aktivt och konstruktivt oppositionsparti i riksdagen. Vi är stolta över att vårt parti har haft modet och orken att göra det bästa av situationen. För Sverige. Och för Skåne.

Ulrika Axelsson

Annette Linander

Ulrika Axelsson (C) är distriktsordförande för Centerpartiet i Skåne.
Annette Linander (C) är regionråd och gruppledare i Region Skåne.
Gå till toppen