Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Lund

Region Skåne vill ta tillbaka ambulansverksamhet i Lund-Landskrona

I februari tar Region Skåne över ambulansdriften i Malmöregionen från Falck. Nu lägger det rödgröna styret förslag om att även ta över ambulanserna i Lund-Landskrona i offentlig regi när det avtalet går ut 2020.

Därmed skulle enbart ett distrikt, Kristianstad och östra Skåne, bli kvar i privat regi.
Men förslaget från S och MP om att ta tillbaka ambulansdriften i distrikt 2 (Lund-Landskrona) kom som en chock för den borgerliga oppositionen. Hösten 2016 gjorde sex partier i Region Skåne en blocköverskridande överenskommelse om den framtida ambulansverksamheten.
– I överenskommelsen ingick att beslut om distrikt 2 inte skulle tas under denna mandatperiod, säger Gilbert Tribo, gruppledare för L i Region Skåne.
Tre av fyra ambulansdistrikt i Skåne kommer att drivas i offentlig regi, om S-MP får igenom förslaget om distrikt 2 före valet.Bild: Stina Stjernkvist/TT
Frågan om driftsform är ideologiskt laddad och både vänster och höger fick ge och ta. Den borgerliga alliansen gick med på att Region Skåne skulle återta ambulansdriften i Malmöregionen, där det fanns ett stort missnöje med Falck.
S fick backa från sitt vallöfte, och beslutet i regionfullmäktige, att ta tillbaka alla ambulanser i Skåne i offentlig drift. De rödgröna gick med på att låta privata Samariten i Lund-Landskrona fortsätta till 2020, och att göra en ny upphandling för Kristianstad-Österlen.
Regionrådet Anna-Lena Hogerud (S) sade då att man skulle utvärdera Lund-Landskrona-distriktet så att ”vi hinner lära oss av att vi har tagit över i sydväst”.
Nu är ställningstagandet om distrikt 2 redan klart.
– Vi ser att vi kan få ett mer homogent system som underlättar alarmering och dirigering, och får en mindre sårbarhet inom ambulansverksamheten, säger Anna-Lena Hogerud.
Gilbert Tribo anser att S bryter mot den framvärkta överenskommelsen.
– Det verkar inte gå att lita på S. De talar gärna om utsträckta händer över blockgränsen, men det man får tillbaka är en rak vänster! Vad är det då värt att sitta ner och bli överens? säger han.
Men Anna-Lena Hogerud avvisar bestämt att de rödgröna har brutit några löften till Alliansen.
– Nej, jag tolkar det inte som att distrikt 2 ingick i överenskommelsen. Det jag sade var att vi skulle ta ställning till det ”senare", när vi behöver ta ställning till en ny upphandling, säger Anna-Lena Hogerud.
– Det är tråkigt om det uppfattats som efter valet. Men för att planera verksamheten behövs ställtid, oavsett om det är en ny upphandling eller övergång i egen regi.
I den utvärdering av ambulansdriften i Skåne som gjordes 2016 visade det sig att den fungerade allra bäst i just distrikt 2 där privata Samariten kör bilarna. Kvaliteten var hög, personalen trivdes bra, utryckningstiderna var korta och kostnaden per ambulanstimme lägst i Skåne.
I det sydvästra distriktet, Malmöregionen, fanns däremot omfattande klagomål på Falck. Bolaget fick betala omfattande böter för att ambulanserna stod stilla och personalen flydde.
Förslaget att Region Skåne ska ta över ambulansdriften i distrikt 2 från februari 2020 kommer upp till beslut i hälso- och sjukvårdsnämnden 31 januari.
Häromveckan lade de rödgröna fram förslaget att ta tillbaka Simrishamns sjukhus från Praktikertjänst, när det avtalet löper ut 2020. Ett beslut som också kommer att tas före valet.
– De tycks passa på att försöka ta tillbaka så mycket som möjligt i offentlig regi, och hoppas på stöd från SD, säger Gilbert Tribo.
Fakta

Ambulanserna i Skåne

Skåne är indelat i fyra ambulansdistrikt.

Distrikt 1 (Malmöområdet). Har drivits av Falck Ambulans AB. Region Skåne tar över 1 februari.

Distrikt 2 (Lund-Landskrona-Mellanskåne). Drivs av privata Samariten AB, avtalet förlängt till januari 2020.

Distrikt 3 (Helsingborg och NV-Skåne). Region Skåne har skött ambulansdriften sedan privata Sirius Humanum gick i konkurs 2012.

Distrikt 4 (Kristianstad och Ö Skåne). Har drivits av Falck Ambulans AB, men upphandlades på nytt. Från 1 februari tar Premedic över.

Gå till toppen