Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sifo: Rekordtapp för Liberalerna

Liberalerna med partiledaren Jan Björklund i spetsen har det motigt i opinionen efter regeringsöverenskommelsen. Arkivbild.Bild: Stina Stjernkvist/TT
Liberalerna och Centerpartiet tappar jämfört med valresultatet i den första opinionsundersökningen som görs sedan regeringsöverenskommelsen den 11 januari.
L får 3,6 procent, enligt mätningen som Sifo gjort på uppdrag av Svenska Dagbladet och Göteborgs-Posten. Det är L:s sämsta resultat i Sifo någonsin och partiet har förlorat varannan väljare sedan valet.
– Det får anses som rekordartat tapp så nära ett val, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, till SvD.
C får 6,9 procent och har förlorat 30 procent av väljarna. För både C och L är tappet sedan valet statistiskt säkerställt.
Miljöpartiet får 3,9 procent och är likt L under riksdagsspärren. Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna – 19,5 respektive 7,5 och 19,9 procent – skulle få 179 mandat och egen majoritet i riksdagen om det var val i dag.
Socialdemokraterna ligger på liknande nivå som tidigare med 29,3 procent och Vänsterpartiet är också stabilt med 8,5.
Gå till toppen