Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Tjuvfiskande danskar fastnade på film vid Falsterbo – åtalas

Två danska fiskare ställs till svars för tjuvfiske på svenskt vatten. De åkte fast i somras när kustbevakningen flygspanade.

På eftermiddagen den 27 juni 2018 får kustbevakningens flygplan KBV501 napp. Två danska fiskebåtar ligger utanför Måkläppen vid Falsterbo. De håller ett jämnt avstånd till varandra och är på svenskt vatten.
Bilder från Kustbevakningens spaningar. Till vänster syns de båda fartygen när de trålar. Till höger ett av fartygen. Den undre bilden visar stålvajern som håller fisketrålen.Bild: Kustbevakningen
Gränsen för fiske i Öresund och kringliggande farvatten är fyra mil från svenska fastlandet. De danska fartygen får vara där, men inte ta upp fångst. KBV501:s personal ser dock att en stålvajer sticker ner i vattnet. Den leder till en trål – ett slags fiskenät – som syns i vattenpelaren bakom fartyget.
När KBV501 anropar de danska fiskarna girar de raskt ut från svenskt vatten.
Händelseförloppet dokumenteras och fartygen blir både filmade och fotograferade inför den kommande utredningen.
Kaptenerna på de båda fartygen har förhörts med hjälp av danska poliser. De förhören genomfördes flera månader senare. Båda nekar till brott och minns knappt tillfället.
Kustbevakningsflyget kunde se att fartygen tog upp något slags fångst, men inte hur mycket eller vad.
Straffet för tjuvfiske på det här sättet är böter eller fängelse i som mest ett år.
Gå till toppen