Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Vikingar drabbar samman på Moriskan – inför ögonen på internationella besökare

300 unga från Europa och världen besöker Malmö under helgen för att nätverka med andra inom Rotarys verksamhet för unga – Rotaract. På Moriskan överraskas de plötsligt av stridslystna vikingar.

Sexton vikingar drar plötsligt in i festsalen på Moriska paviljongen. Tidstypiskt klädda och med långa svärd, ska de ge de långväga besökarna en smak av vilka vikingarna var.Bild: Erika Oldberg
Plötsligt är de mitt i festsalen, vikingar iklädda tunga ringbrynjor. De skramlar med sköldarna och drar sina långa svärd. Mobilkamerorna åker fram och flera vill posera med de svärdbärande krigarna.
Det är fredagskväll med vikingatema för Rotaracts gäster, som är unga yrkesprofessionella från hela världen.
– Man lär sig så mycket genom att vara med i Rotaract säger Nadia Oesterreich som är ordförande för en Rotaract-klubb i Frankfurt, Tyskland.
Alberto Sanchez från Los Angeles, USA, och Nadia Oesterreich från Frankfurt i Tyskland, minglar bland vikingar på Moriskan.Bild: Erika Oldberg
Hon själv har lärt sig om ledarskap – att entusiasmera de personer man arbetar med, och samtidigt driva en arbetsprocess framåt. Nadia Oesterreich är en av de 300 gästerna på konferensen i Sverige. Utöver det hon lärt sig själv talar hon varmt om hur Rotaract motarbetar stereotyper genom att skapa möten mellan människor från olika länder och kulturer, där man lär sig av varandra. Alberto Sanchez från Los Angeles, som Nadia Oesterreich står och pratar med i festminglet på Moriskan, håller med. Han är en av de mest långväga gästerna i dag, men det är värt den långa resan menar han:
– När man hittar människor som man får en kontakt med genom ideal, ideer, ja via hjärtat, då är det något helt magiskt. Utbytet av idéer är så viktigt – genom att tala med andra om deras erfarenheter så kan vi lära oss vad som funkat på andra platser och behöver inte upprepa andras misstag.
Med vikingar och surströmmingsprovning ska besökarna, som främst kommer från europeiska länder men även från Argentina, Mexiko och USA, chockintroduceras i den svenska vikingahistorien. På programmet står förutom att bevittna ett vikingaslag på Moriskan, även besök på den vikingaborgen Trelleborgen i Trelleborg, samt provsmakning av surströmming. Programmet tryfferas också med besök i Köpenhamn samt föreläsningar kring temat framtida arbetsliv.
Ungdomsverksamheten Rotaract har fått sitt namn från huvudorganisationen Rotary och ordet "action". Konferensen i Malmö arrangeras varje år i olika städer runtom i världen. Nu är det Rotaract i Malmö-Lund som står för värdskapet, i samarbete med Rotary i Trelleborg och Rotaract i Köpenhamn.
Madara Devko och Jens Christian S. Pedersen från Danmark var bland de 300 besökarna på konferensen i Malmö. En positiv sak med att träffa andra Rotaract-medlemmar på sådana här internationella konferenser är att få inspiration av att höra hur andra arbetar med de sociala projekt, välgörenheten, som är en del av Rotaracts arbete. Det är inspirerande, menar Madara Devko.Bild: Erika Oldberg
Rasmus Ågren som tillsammans med Emmy Hall är projektledare för konferensen i Malmö, berättar att Rotaract fungerar som ett yrkesnätverk – fast över yrkesgränser:
– Det är en blandning av allt från lärare, ingenjörer och bilmekaniker – det finns ingen gräns för vem som får vara med. Är du student eller arbetslös får du vara med. Det är en uppsjö med människor från olika bakgrunder, förklarar han.
Gå till toppen