Annons

Annons

Annons

opinionHedersrelaterat förtryck

Aktuella frågor
”Många verkar rädda för att kritisera andra människors religion.”

Vi anser att Sverige måste avbryta de politiska relationerna med regeringarna i de länder där kvinnors rättigheter inte respekteras. För att underlätta livet för kvinnor, flickor och unga män i Sverige som utsätts för hedersförtryck måste samhället vidta en rad åtgärder. Det skriver Faride Arman och Susan Saberi, företrädare för Kvinnorättsförbundet.

Detta är ett debattinlägg.Skribenterna svarar för åsikterna.

Begravningsgudstjänst för Fadime Sahindal i Uppsala domkyrka den 4 februari 2002.

Bild: Björn Larsson-Ask/Svd/TT

Annons

Fadime var en flicka som inte ville leva under familjens och klanens normer och värderingar. En flicka i Sverige som ville bestämma över sitt eget liv och därför mördades av sin far.

Miljoner kvinnor lever som Fadime Sahindal. Den 21 januari är årsdagen av hennes död och därför arrangeras olika ceremonier i Sverige för att hedra hennes minne.

Den senaste tiden har Rahaf al-Qunun, den saudiska flicka som flydde från familj och kvinnofientliga lagar, fått stor uppmärksamhet i medier världen över. Hon försökte komma till Australien för att få asyl där. Men det tog stopp i Thailand, där myndigheterna till en början hade för avsikt att skicka henne tillbaka till Kuwait. Till slut förklarade Kanadas premiärminister Justin Trudeau att Rahaf al-Qunun ska få flyktingstatus i Kanada.

Annons

Miljoner flickor i länder som Saudiarabien, Iran, Afghanistan, Pakistan, Indien och Jemen befinner sig i samma situation och utsatthet som Rahaf al-Qunun flydde ifrån.

Annons

Hur länge till ska omvärlden blunda för att det som drabbade Fadime och Rahaf är så vanligt, rättfärdiga eländet och gömma sig bakom ursäkter som att det handlar om kvinnornas egen religion och det egna landets lagar och traditioner?

I Sverige lever tusentals flickor under hederskulturens förtryck. Genom vår organisation, Kvinnorättsförbundet, träffar vi många sådana kvinnor och flickor. Vi möter kvinnor som är förtryckta av sina män och som är utsatta både fysiskt och psykiskt.

De utsatta flickorna tar avstånd från föräldrarnas religion och värderingar. De vänder sig bort från en religion och värderingar som tvingar dem att bära slöja, som tvingar dem att gifta sig med någon som de inte vill ha. De får inte välja liv och livsstil.

Få vill prata öppet om elefanten i rummet. Hedersförtrycket tas då och då upp i medierna men det händer alltför lite. Många verkar rädda för att kritisera andra människors religion. Rädda för att bli stämplade som rasister. Men den värsta sortens rasism handlar om att koppla människors mänskliga rättigheter till det land de är födda i eller den religion de har. Det är rasistiskt, inte att försvara människors rättigheter oavsett religion och tradition.

Vi anser att Sverige måste avbryta de politiska relationerna med regeringarna i de länder där kvinnors rättigheter inte respekteras. För att underlätta livet för utsatta kvinnor, flickor och unga män i Sverige måste samhället vidta vissa åtgärder:

Annons

• Lägga ner de religiösa friskolorna.

• Förbjuda slöja för barn.

• Förbjuda burka.

• Införa hårda straff mot barn- och tvångsäktenskap.

• Införa hårda straff mot de familjer som könsstympar sina döttrar.

• Utveckla hjälpinsatser för utsatta flickor och pojkar.

• Sprida relevant information i skolorna.

Faride Arman

Susan Saberi

Faride Arman är ordförande för Kvinnorättsförbundets Malmösektion.

Susan Saberi är ordförande för Kvinnorättsförbundets riksorganisation.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan