Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tolv har fått böta efter danska burka-lagen

I augusti trädde den omdebatterade danska maskeringslagen i kraft - främst riktad mot kvinnor som bär heltäckande burka eller niqab. Hittills har tolv personer dömts att betala böter.

Överraskande mycket, anser Thomas Elholm, professor i straffrätt vid Köpenhamns universitet.
När lagen trädde i kraft 1 augusti var den allmänna prognosen att få personer verkligen skulle dömas att betala bötesbeloppet på 1 000 danska kronor, eftersom bara uppskattningsvis tvåhundra kvinnor i Danmark bär burka eller niqab.
Det är Kristeligt Folkblad som fått ut siffror över antalet gripna och bötfällda fram till 8 januari från danska Rikspolisen. Totalt har tjugo personer delgivits misstanke om brott mot maskeringsförbudet, tolv böter har dömts ut och ytterligare ett fall är på väg.
– Jag hade inte trott att det skulle bli så många efter ett halvår, säger Thomas Elholm till Kristeligt Dagblad. Han gör förbehållet att man inte vet om alla böter har dömts ut vid samma tillfälle, mot en grupp som varit klädda i burka, niqab eller någon av de övriga ansiktstäckande beklädnader som omfattas av lagen.
Läs också Burka och niqab: Brott eller en rättighet?
I den upphettade politiska debatten som föregick lagen mot ansiktstäckande klädsel var det många som menade att det bara var ett symbolpolitiskt beslut, initierat av invandringsfientliga Dansk folkeparti. Många inom de borgerliga regeringspartierna Venstre och Liberal alliance vände sig emot att politiker ska bestämma vad folk ska ha på sig.
Det danska polisfacket uttryckte osäkerhet om hur lagen skulle tillämpas. Lagen har också kritiserats för att vara riktad mot religiösa minoriteter och kvinnors fri- och rättigheter.
När lagen om maskeringsförbudet började gälla 1 augusti samlades många till demonstrationer i Köpenhamn mot det som kallas ”burkaförbudet”.Bild: Mads Claus Rasmussen
Men i folketinget röstade Venstre, Konservative, Dansk folkeparti och Socialdemokraterne för burkaförbudet.
Nu efter ett halvår är Dansk folkepartis invandringspolitiske talesman Martin Henriksen mycket nöjd med att så många fått böter.
– Det här är bra. Det kan bli ännu bättre, men saker rör sig åt rätt riktning, säger han till Kristeligt Folkblad.
– Polisen klagade inför lagens införande, men gör de inte alltid det när det kommer till lite besvärlig lagstiftning? Många poliser verkar ändå leva upp till de förväntningar som finns från politiskt håll.
Den danska lagen säger att det är förbjudet att i offentligheten bära klädesplagg eller maskeringar som gör att ansiktet täcks. Första gången någon bryter mot förbudet blir det böter på 1000 danska kronor, därefter stiger bötesbeloppet om samma person uppträder i heltäckande dräkt igen.
Gå till toppen