Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Läsartext: Vi ser ett värde i att låta privata alternativ ge vård

Det nya alliansstyret i Region Skåne tittar bland annat på hur ryggoperationerna ska kunna utföras, skriver Gilbert Tribo (L) och Anna Mannfalk (M).Bild: Hussein El-alawi
Svar till Margareta Torfgård Hallgren, Sydsvenskan 15 januari.
Läs också Regionen borde se mer till sina medborgares hälsa
När Alliansen styrde Region Skåne 2006–2014 införde vi vårdval som gav skåningarna möjligheten att välja vård från olika utförare. Vi är övertygade om att privata alternativ förbättrar vården. Under flera år drevs ortopedimottagningen vid Ängelholms sjukhus av det privata vårdbolaget Aleris. Verksamheten fungerade mycket bra. Men av ideologiska skäl valde det rödgröna styret under förra mandatperioden att inte förlänga avtalet med Aleris. Trots omfattande kritik röstade Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna för att återföra ryggpatienterna i regionens regi.
Vi i Alliansen varnade, tillsammans med flera andra, för att en uppsägning av avtalet med Aleris skulle innebära förlorad kompetens i Skåne, längre vårdköer och kraftigt försämrad kontinuitet och kvalitet för patienterna. Vi pekade på att det saknades beredskap för hur organisationen skulle kunna byggas upp i Region Skånes regi. Nu ser vi att köerna har blivit längre och att patientens möjlighet att få vård i rimlig tid blivit sämre.
Hur ryggoperationerna ska kunna göras är något som det nya alliansstyret i regionen tittar på. Vi kommer att fortsätta jobba för att tillgängligheten ska öka. Till skillnad från vänstern ser vi ett värdet i låta privata alternativ erbjuda vård. Skåningarna ska få rätt vård, på rätt nivå och framförallt i rätt tid.

Gilbert Tribo (L)

Ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden

Anna Mannfalk (M)

Vice ordförande hälso- och sjukvårdsnämnden
Gå till toppen