Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Omgivningens blickar är jobbiga för syskonen

Ett barn stirrade på rullstolen, pekade och frågade: "Är det där en riktig människa?"
Att ha ett syskon med funktionsnedsättning är många gånger smärtsamt. Hur hanterar man andra människors blickar? Och vilka fördomar och funderingar möter man?

”Ända sedan mina barn var små har jag saknat barnböcker som de kan känna igen sig i, som handlar om en familj som vår, där ett barn använder rullstol, andningsapparat på natten, slang och spruta för att äta, har assistent, ligger på sjukhus ofta, och där livet kan vara mycket ovisst – men också helt fantastiskt däremellan”, säger Anna Pella.Bild: Libris Eva Lindblad/1001bilder.se
Det är i skolåldern som barn börjar ta efter hur vuxna möter människor med funktionsnedsättningar. Det är i alla fall författaren och journalisten Anna Pellas erfarenhet. Hennes äldsta dotter Agnes har en medfödd skada som gör att hon saknar länken mellan hjärnhalvorna. Det påverkar hela familjens tillvaro.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen