Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Helene Högberg: ”Konsten är att omvandla affärsmål till effektiva projekt”

Hon kom in på företaget via sitt examensarbete. Hon drevs av att utveckla en modell för att driva innovationsprojekt, vilket hon gjorde så pass bra att det ledde till anställning. Idag, 10 år senare är hon vd på Avalon Innovation.

36-åriga Helene Högberg är ny vd på Avalon Innovation i Helsingborg.Bild: Sandra Harris
36-åriga Helene Högberg från Helsingborg efterträdde Peter Mattisson som är grundare till Avalon Innovation och koncernchef i moderbolaget CIMON, den 1 januari 2019. Peter Mattisson finns kvar inom Avalon i en rådgivande roll och som ordförande i styrelsen.
Avalon Innovation är ett teknikkonsultföretag och finns på 14 orter och har tio olika tjänsteområden, bland annat projektledning, mekanikkonstruktion, informationsdesign, systemutveckling och industridesign.
2008 hade Helene Högberg läst teknisk design och maskinteknik i Lund och var nyfiken på designprocess i kombination med effektiv produktutveckling. Hur driver man ett bra projekt, hur man får ihop företagets affärsmål, med användarnas verkliga behov?
– Jag sökte upp Avalon och vi kom tillsammans fram till att utveckla en generisk och skalbar modell som kunde användas oavsett bransch och utmaning.
Sagt och gjort, uppdraget lyckades och blev startskottet för bolagets framgångsrika innovationsmodell.
– Jag fick fortsätta utveckla modellen tillsammans med ett härligt team och min stora förebild Gert Hanner, här i Helsingborg, som anställd, säger Helene Högberg.
Modellen fick hugg ganska snabbt och projekten började tas hem till kontoren. Tanken var hela tiden att dra hem helhetsuppdrag och så blev det. Helene Högbergs första åtagande blev som projektledare till Gambro i Lund, som senare har blivit Baxter.
Sedan dess har hon i sin konsultroll som projektledare lett flera multidisciplinära projekt, varit teamleadar med personalansvar och under de senaste åren, i sin roll som Operations Director, byggt upp bolagets leveransorganisation.
På frågan om att vara kvinnlig ledare i en mansdominerad bransch svarar Helene Högberg att det känns naturligt och är även uppskattat av organisationen.
– För oss på Avalon har mixen av erfarenhet, kompetens, kön och etnicitet varit en framgångssaga. Rätt person på rätt plats helt enkelt.
Helene Högberg axlar vd-posten för ett bolag, med drygt 180 anställda och en omsättning på cirka 200 miljoner kronor. De största utmaningarna som vd för Avalon Innovation är angenäma.
– Vi ska växa och för att lyckas med det behöver vi rekrytera rätt innovatörer, projektledare och produkt - och systemutvecklare under året, säger Helene Högberg.
Vad blir branschens utmaning de kommande åren?
– Förutom resursbristen, är att med digitaliseringen som huvudfokus driva igenom framgångsrika projekt. De som lyckas på marknaden är de som bäst kan identifiera affärsmöjligheter och processa dem med minsta riks och högsta kvalité i rätt tid.
Vad är det allra viktigaste för sig som ledare?
– Arbetsglädjen och starka team.

Fakta: Helene Högberg

Ålder: 36 år
Bor: Villa i Helsingborg
Familj: Maken Jonas och tvillingarna Noel och William, 5 år
Utbildning: Civilingenjör inom maskinteknik/teknisk design
Gör: Nytillträdd vd på Avalon Innovation
Intressen: Måla stora tavlor, åka skidor, resa och fixa i trädgården. Att uppleva livet tillsammans med familjen i kombination med att umgås med mina tjejkompisar är oslagbart.

5 karriärtips

· Var tydlig i vad du brinner för och på vilket sätt du vill påverka verksamheten framåt.
· Omge dig med människor som ger dig energi.
· Driv dina utmaningar i projektform.
· Tänk framåt och skapa flyt – fastna inte i det gamla.
· Visa andra att du uppskattar dem – motivera och ge feedback.
Gå till toppen