Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

M och SD vill privatisera vårdplatser i Staffanstorp

Först backade politikerna – och sköt upp beslutet om ytterligare privatisering av den kommunala vården. Men nu vill M och SD klubba att växelvården och korttidsvården tas över av privata aktörer.

Bild: Ola Nilsson
I slutet på förra året var tanken att politikerna skulle besluta om att privatisera den kommunala hemtjänsten, såväl som korttidsvården och växelvården i Staffanstorp.
Läs också Politikerna backar – beslut om ytterligare privatisering av vården skjuts upp
Men så blev det inte. Förslaget väckte kritik – bland annat från anställda – och politikerna bestämde sig därefter för att skjuta fram beslutet på obestämd tid.
Men redan på tisdag denna vecka väntas politikerna i omsorgsnämnden besluta att växelvården och korttidsvården trots allt ska tas över av privata aktörer. Vilket eller vilka företag det blir är ännu inte klart.
Richard Olsson (SD), som är förste vice ordförande i nämnden, säger att styret vill göra detta eftersom Staffanstorps kommun har för få egna vårdplatser – åtminstone när det gäller korttidsvården. Vilket har fått effekten att man måste köpa in platser av Lunds kommun.
– Det är bra att patienterna får komma hem till sin egen kommun så snabbt som möjligt, och det är bra även för anhöriga.
Läs också Den kommunala hemtjänsten i Staffanstorp föreslås säljas ut
Anledningen till att styret tycker att det är bättre att dessa platser ordnas privat, istället för kommunalt, är de nya privata äldreboenden som kommer att öppna i Staffanstorp i år.
– Det hade väl varit trevligt om de får chansen att fylla sina platser, säger Richard Olsson.
Pia Jönsson (S) andre vice ordförande i omsorgsnämnden, är kritisk mot förslaget.
– Det är två välfungerande bra enheter med en hög kompetens och en bra kontinuitet bland personalen.
Hon säger att hon också är orolig för personalens del.
– De signalerar väldigt tydligt att de inte vill gå över.
Eftersom Moderaterna och Sverigedemokraterna har politisk majoritet i Staffanstorp, lär förslaget ändå gå igenom.
Att även den kommunala hemtjänsten ska gå över i privat regi är dock ännu inte klart. Enligt Richard Olsson håller tjänstemännen på att utreda vad som blir konsekvensen av om den privatiseras, respektive om den stannar kvar i kommunal regi. När den utredningen är klar kommer det att tas ett politiskt beslut om saken.
Gå till toppen