Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Minnesord om Csaba Szilagyi

Csaba Szilagyi, bosatt i Frösön, Östersund, har avlidit i en ålder av 42 år.

Csaba Szilagyi kom till Lund som en smal gänglig yngling med sina föräldrar i början på 90-talet och blev snabbt en mycket omtyckt medlem i LUGI Judoklubb, där han flitigt tränade och blev en fantastisk bra representant för judosporten.
Han var en duktig judoutövare och samtidigt ett föredöme för andra ungdomar, där sporten kännetecknas av ömsesidig respekt, ödmjukhet och vänskap.
Csaba hade inte bara de här fina egenskaperna i överflöd, utan han ville också lära sig så mycket han bara kunde och tog sig framgångsrikt fram på tävlingsmattan. Han kom ända till landslagsnivå och så småningom tog han också över ledarskapet som huvudtränare i klubben LUGI Judo och drev klubbens stora evenemang i flera år.
Hans ödmjuka framtoning i kombination med att vara ganska tuff och hård på mattan, gjorde att han blev respekterad och omtyckt av alla som träffade honom, även hans värsta konkurrenter.
Csaba utbildade sig senare till polis och tjänstgjorde många år i Skåne, för att sedan flytta uppåt landet och bodde i Östersund de sista åtta åren. Han blev allvarligt sjuk för cirka fem år sedan och kunde därefter inte jobba heltid, och fick av den svenska sjukvården en behandling som inte visade sig vara tillräcklig.
Eftersom han är en vinnarskalle, samt att hustrun Malin som också är verksam polis, har dessutom tidigare sköterskeutbildning och de tillsammans började dra i trådarna som ledde till att Csaba kunde få vård utomlands. Detta ledde också till att han så småningom mådde bättre.
Det blev många behandlingsresor fram och tillbaka till Paris och till slut sade kroppen ifrån när läget blev för hopplöst och Csaba somnade in sen kväll fredagen 21 december 2018, dagen före hans och Malins bröllopsdag.
Det skulle behövas mycket mer utrymme att redogöra för Csabas liv och hans insatser inom judosporten där han under åren fick en mängd utmärkelser och hedersuppdrag. Han var en stor, varmhjärtad, generös, ödmjuk envis hårding, som aldrig gav upp.
Han visade en sällsynt kampvilja och envishet både på judomattan och i själva livet. Han satte sig aldrig främst, utan gjorde ofta mycket jobb på sidan, utan att dra till sig uppmärksamhet eller själv förväntade att få vara i rampljuset. Det var då han kände att han kände att man hade lyckats.
Csaba var en stor människa och verklig vän. Tack för alla fina åren vi fick med dig. Tankarna går till närmast anhöriga dottern Evelina, hustru Malin och hans föräldrar Lazlo och Katalin.
Malin Szilagyi
Michel Grant
LUGI Judo
Gå till toppen