Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

David Zimmerman: Poesin riskerar att bli en hobby för medelklassen

Flera kritiker anklagar samtidspoesin för att vara feg och lismande. Men problemet är inte poeterna – utan bristen på resurser, skriver David Zimmerman.

David Zimmerman, född 1993, ger ut lyriksamlingen "Ljus och strålning" på Albert Bonniers förlag i vår. Han är med och driver scenen Malmötxt.Bild: Emil Malmborg
För något år sedan dök en annons upp på arbetsförmedlingen Kultur Media där en tjänst som poet utlystes för ett projekt. Jag – som ville bli poet – sökte och fick tjänsten. När det framkom att jobbet var oavlönat medan jag själv förutsattes betala för utgifter jag inte hade råd med fick jag avböja. Inte hela världen. Men en typisk bild av poeters arbetsvillkor, motsatt de inkomstlistor som Expressen nyligen publicerat. Artikeln (14/1) slår fast att de flesta poeter de talar med är medelinkomsttagare, många tjänar rätt bra. Till och med miljoner! Men i motsats till vad inramningen antyder, förstår man i det finstilta att listan inte speglar vad de flesta faktiskt tjänar på sin poesi, utan genom andra anställningar.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen