Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Grünbein avtäcker lager i tysk historia

Han misstror minnen men närmar sig sin livshistoria via hemstaden Dresdens dramatiska förflutna. I ett kalejdoskop av poesi, prosa och essäer återkallar Durs Grünbein sin barndom i DDR – märkt av både kommunismen och nazismens totalitarism.

Den tyske författaren Durs Grünbein har för första gången återvänt till sin egen barndom, i "Åren på zoo". Han kallar det autosociologi eller autohistoria: "Jag förstår tysk historia genom mina egna erfarenheter".Bild: Naina Hel n Jåma/TT
Som barn fick Durs Grünbein ständigt höra berättelser om "den vackraste staden norr om Alperna". Men Dresden jämnades med marken under andra världskrigets slutfas, 1945. 18 år senare föddes Grünbein, i den anslutande villastaden Hellerau. När författaren nu för första gången skriver om sitt liv i boken "Åren på zoo" är det platserna han utgår från.

Premiuminnehåll

Det krävs ett premiumpaket för att se detta innehållet. Tillåt javascript på den här sidan för att köpa ett.

Gå till toppen