Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.
Huvudledare

Ledare: Låt inte regeringen komma undan med brutna löften.

Stefan Löfven med sin nya regering.Bild: Anders Wiklund/TT
Vad är ett löfte från Socialdemokraterna värt? Statsminister Stefan Löfven (S) satte fokus på frågan genom att inte ta upp målsättningen för arbetslösheten i sin regeringsförklaring. På onsdagen bekräftade arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) att det är precis som det lät: Socialdemokraterna har gett upp ambitionen att Sverige ska ha EU:s lägsta arbetslöshet 2020.
På ett sätt var det på tiden.
Löfven lanserade målet på partikongressen 2013 och året efter blev det ett av Socialdemokraternas viktigaste vallöften. Efter valsegern sades det sedan vara vägledande för den rödgröna regeringens politik. Likväl kom Sverige under förra mandatperioden bara längre och längre ifrån detta mål. I höstas noterades ett fall från plats 12 till 18 på listan över EU-länderna med lägst arbetslöshet.
Att inför valet 2018 ge upp detta mål och konstatera att det var överilat hade därför snarast framstått som klädsam självkritik. Men sådan är ovanlig i politiken – Löfven backade inte en enda tum.
"För att gå mot full sysselsättning och EU:s lägsta arbetslöshet 2020 krävs fortsatta reformer", stod det i Socialdemokraternas valmanifest.
Likväl hann den nya, S-ledda regeringen alltså inte ens tillträda förrän målet gavs upp. Lägligt nog ser partiet nu goda möjligheter att skylla detta på andra.
"Förutsättningarna är förändrade, dels så styr vi nu på en budget som har beslutats av Moderaterna och Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna. Och dels så har vi en överenskommelse tillsammans nu mellan fyra partier", säger Johansson till Ekot.
Som om EU:s lägsta arbetslöshet vore inom räckhåll om det bara inte varit för dessa nya omständigheter. Särskilt hederligt resonerat är det inte, men värt att notera och lägga på minnet. Framöver finns en uppenbar risk för att S försöker slingra sig ur andra löften på ett liknande vis.
Regeringen tillträdde efter en överenskommelse mellan S, MP, C och L om att föra Sverige i liberalare riktning. Centerpartiet och Liberalerna har fått gehör för många av sina hjärtefrågor, men skrivningarna måste förstås omsättas i praktisk politik.
Enligt Johansson är de fyra partierna just nu inne i arbetet med hur avtalet ska genomföras och tolkas. Åtskilliga av de utlovade förändringarna behöver utredas och förhandlas innan regeringen kan komma till skott. Därför gäller det också att C och L hela tiden ligger på och bevakar sina intressen.
Socialdemokraternas vänsterfalang lär trycka på internt för att vissa av de liberala reformlöftena ska rinna ut i sanden. Så vad har Centerpartiet och Liberalerna då att sätta emot?
Centerledaren Annie Lööf är inne på frågan i en färsk intervju i DN:
"Är det så att man förhalar utredningar och inte uppfyller januariavtalet så finns det ett antal verktyg som vi kan använda i riksdagen."
Dels har regeringen en budget som måste röstas igenom i kammaren, dels kan det bli en misstroendeförklaring om avtalet inte följs, menar hon.
De verktygen får C och L inte tveka att hota med eller använda vid behov.
Lovat är lovat. Men den nya ministären kan peka på att den fick en sen start eftersom regeringsbildningen drog ut på tiden. Och den kan framhålla att reformer förhalas ytterligare av att årets statsbudget har utformats av M och KD.
"Det är ett stort ansvar som Stefan Löfven har i det här fallet", säger Annie Lööf.
Men ett tungt ansvar vilar även på henne själv och L-kollegan Jan Björklund. De måste se till att sätta press på regeringen så att överenskommelsens avsikter följs.
Annars finns risken att S hanterar viktiga delar av uppgörelsen på samma vis som arbetslöshetsmålet: lovar stort med avlägset måldatum för att sedan bara ge upp löftet på behörigt avstånd från valdagen.
Gå till toppen