Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Malmöföretag slår ett slag för fler hållbara jobbresor

Ställ bilen och börja istället traska, cykla eller åka kollektivt till jobbet. Den uppmaningen kommer från företagsinitiativet Malmö Works som syftar till att skapa ett mer hållbart resande i staden.

Mindre buller, trängsel och trafik och mer grönska, effektivitet och rörelse i Malmö. Den förändringen hoppas flera företag ska bli verklighet genom det nya initiativet Malmö Works som verkar för fler hållbara jobbresor i staden.
Inledningsvis är nio företag knutna till nätverket, med stöd från Malmö stad och Skånetrafiken. På onsdagen lanserades projektet vid ett möte i kontorshuset Glasvasen.
Lars Wingren är projektchef för Ikea Hubhult.Bild: Albert Capuder
– Alla kan göra lite men många kan göra mer för att få till stånd en förändring. Vi har cirka 200 medarbetare som pendlar från Ängelholm och Helsingborg till Malmö med vår egen shuttlebuss för att undvika att ta bilen. Vi har även cyklar på Hubbhult som våra anställda kan låna under dagen för att ta sig till olika platser i närheten, säger Lars Wingren, projektchef för Ikea Hubhult.
Företagens gemensamma drivkraft beskrivs bland annat som en ”affärsstrategisk fråga som inte kan vänta”, med fokus på miljövinster och hälsovinster för alla som går, cyklar och reser kollektivt.
– Idag försöker vi resa mindre än tidigare och utvecklar hela tiden våra mötesrutiner. Vi använder bland annat Skype i stor utsträckning, säger Lars Wingren som pekar på att det finns mer att göra även i samband med mer långväga affärsresor.
– Vid utlandsresor i exempelvis Europa tar vi idag primärt flyget men vi har börjat titta lite på den här utmaningen. I nuläget är dock snabbheten avgörande. Tidsskillnaden mellan tåg och flyg till destinationer i södra Europa handlar om avsevärt många timmar, säger Lars Wingren.
Samtidigt efterlyser han utbyggnad i trafiken på hemmaplan. Det handlar närmare bestämt om ökad trafikfrekvens till och från Ikea Hubbhult som ligger en bit utanför centrum, och Skånetrafiken lovar bättring.
Linus Eriksson är trafikdirektör för Skånetrafiken.Bild: Albert Capuder
– Vi för en dialog med Ikea och Malmö stad om att bygga fler Malmöexpresser, varav en går ut till Hyllie och den kan vi dra vidare till Hubbhult. Men för att kunna göra det behöver vi först bra busskörfält och framkomlighet, och det ligger några år framåt i tiden, säger Linus Eriksson, trafikdirektör för Skånetrafiken.
I framtiden är det heller inte otänkbart med självkörande fordon på sträckan till Hubbhult.
– Jag kan inte lova något, men vi tittar på olika möjligheter. Man kan också titta på att dra ut någon stadsbusslinje dit utöver den befintliga regionbusslinjen. Det har vi räknat på men får ännu inte ekonomi i det. Sedan finns det cykelmöjligheter med hyrcyklar på samma sträcka som ju inte är speciellt lång, säger Linus Eriksson.
Inom ramen för Malmö Works ska företagen även få stöd genom en ny sajt som sätter fingret på det löpande hållbarhetsarbetet. Där kan företagen även dela med sig av sina respektive kunskaper och erfarenheter. Målsättningen är att deltagarna ska träffas några gånger om året, med förhoppningen att ytterligare företag ska ansluta sig till nätverket.
Fakta

Företag i Malmö Works

Castellum

Giv Akt

Hövding

Ikea Hubhult

Massive Entertainment

Rosengård Fastighets AB

Skanska

Stratiteq

Wihlborgs Fastigheter

Gå till toppen