Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Miljöpartiet vill förbjuda konstgräsplaner i Kävlinge

Bort med konstgräset. In med det dyrare hybridgräset. Miljöpartiet i Kävlinge vill få stopp på spridningen av mikroplaster i naturen. Då är det här ett viktigt steg att ta, menar Lars Lundström, ordförande för Miljöpartiet Kävlinge.

Lars Lundström är ordförande i Miljöpartiet i Kävlinge.Bild: Sydsvenskan Carina Johansen
Mikroplaster som läcker ut i naturen har rapporterats skada djurlivet, speciellt i hav och sjöar. I ett led att göra Kävlinge till en kommun fri från mikroplaster vill Miljöpartiet nu införa förbud mot nya konstgräsplaner, samtidigt som de gamla ska fasas ut.
– Det är så mycket granulat som smiter ut i naturen från planerna, via dagvattnet och avrinning, säger Lars Lundström.
Konstgräsplan vid Nyhemsskolan Ängelholm. De svarta prickarna är gummigranulatet som pekas ut som miljöbov.Bild: Niklas Gustavsson
I konstgräsplanerna finns plastgranulat, små gummikorn gjorda på nermalda bildäck. De finns där för att konstgräset ska bli mer skonsamt att springa på för spelarna.
Men plastkulorna har en negativ baksida. Svenska miljöinstitutet IVL beräknar att 4,8 tusen ton mikroplast släpps ut i naturen från konstgräsplaner årligen. Från en vanlig konstgräsplan försvinner cirka 3-5 ton gummigranulat varje år.
Läs också Att ha eller inte ha konstgräsplan – det är frågan
I Kävlinge kommun finns fyra konstgräsplaner. På kort sikt vill Miljöpartiet byta ut granulatet i dessa mot något mer miljövänligt material, exempelvis kork.
– Det används redan som alternativ på andra platser, säger Lars Lundström.
På längre sikt vill partiet att alla konstgräsplaner byts ut mot det dyrare hybridgräset. Det är en blandning av naturligt gräs och plastgräs, men är mer hållbart än en vanlig konstgräsplan.
Plastgranulaten ska göra konstgräsplanen mer skonsamt för spelarna. Men de har en negativ baksida. Arkivbild.Bild: Lars Brundin
Än så länge finns inga siffror på hur mycket bytet skulle kosta. Lars Lundström tror dock att förslaget kommer att mottas väl av de andra partierna i kommunfullmäktige.
– Jag tror att vi kommer att få rätt så god respons. Det är fler som tycker att vi behöver göra något åt det. Det finns ett antal andra kommuner som redan har börjat fasa ut plastmattorna.
Gå till toppen