Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Skånska teatrar i protest mot Region Skånes bidragsstopp

Den skånska scenkonsten samlar sig nu i en protest mot Region Skånes bidragsstopp. Elva scenkonstaktörer har skrivit en kulturdeklaration där de kräver att utvecklingsbidragen bevaras och att kulturnämnden förklarar sitt agerande. ”Min största oro är att besparingarna kommer att slå sönder det som är unikt med regionens kulturliv”, säger Jennie Järvå på Inkonst.

Helena Engberg Tunström på Potato Potato och Jennie Järvå på Inkonst.Bild: Emma Larsson och Ellinor Gylling
Den 10 januari fattade den nya kulturnämnden i Region Skåne beslutet att genomföra en besparing på nästan 20 miljoner kronor. Den största delen i besparingen innebar att utvecklingsbidragen för kultur i år pausades. Något som har upprört det fria kulturlivet då de anser sig vara helt beroende av just dessa utvecklingsbidrag.
I torsdags förra veckan träffades representanter från cirka 40 organisationer inom det fria skånska kulturlivet för att diskutera beslutet. Enligt Helena Engberg Tunström, en av fem konstnärliga ledare för teatergruppen Potato Potato, var alla närvarande eniga om att beslutet känns orimligt. Ett nytt nätverk kallat Nätverket för skånsk scenkonst bildades och på torsdagen publicerade de en kulturdeklaration undertecknad elva av de närvarande organisationerna.
– Vi som skrivit ihop kulturdeklarationen var vi som hade möjligheten att snabbt mobilisera och lägga tid på att få ihop texten. Nu ser vi redan att de andra organisationerna skriver under på deklarationen, säger Helena Engberg Tunström.
Nästa steg är att nätverket hoppas få till ett möte med de skånska kulturpolitikerna innan deras nästa sammanträde.
– Vi hoppas ju att de ska dra tillbaka beslutet direkt eftersom det drabbar så många aktörer, säger Helena Engberg Tunström.
Jennie Järvå, verksamhetschef på Inkonst, önskar samma sak men är inte så hoppfull.
– Jag tror inte att de kommer att dra tillbaka beslutet. Det har gått för långt nu. Så min nästa önskan är att politikerna faktiskt motiverar och är tydliga med ideologin bakom beslutet. Varför var det så viktigt för helt nytillträdda politiker att göra den här nedskärningen just nu och vad får det för konsekvens? Vi får inte utgå från att det är helt aningslöst gjort, utan vi måste utgå och kräva att de har gjort en analys av vad beslutet kan innebära. Med tanke på all forskning om hur viktig kultur är för människors hälsa undrar om man om det verkligen är en besparing, säger Jennie Järvå.
Hon säger att Inkonst inte drabbas hårdast av besparingarna, åtminstone inte direkt.
– Men vi drabbas eftersom vi samarbetar med många av dem som nu inte kan genomföra sina projekt. Vi kommer inte att kunna visa deras föreställningar här. Det utarmar utbudet i staden och våra valmöjligheter. Min största oro är att detta kommer att slå sönder det som är unikt med regionens kulturliv, säger Jennie Järvå.
Frida Trollmyr är kulturnämndens ordförande i Malmö och har skriftligen meddelat att hon delar nätverkets oro.
"Jag ser med oro att detta kommer att drabba Malmö som kulturstad med en bredd av kulturaktörer. Kulturnämnden i Malmö kommer att fortsätta ge ett rikt stöd till det fria kulturlivet, men kommer inte ha möjlighet att täcka upp för Region Skånes besparingar. Lycka till med er kamp! Vi följer den med stort intresse", skriver hon i ett svar till nätverket.
Håll koll på Skånes scenkonst – följ Dygnet Runt på Facebook
Fakta

Kulturdeklaration Skåne

Aktörerna som författat kulturdeklarationen är Banditsagor, Bombina Bombast, Karavan, Malmö dockteater, Potato Potato scenkonst, Skillinge teater, Thales teater, Bastionen, Inkonst, Danscentrum och Teatercentrum.

I kulturdeklarationen kräver de att kulturnämnden ger ”kloka argument för sina beslut och att Skåne som region inte ska avvecklas utan utvecklas”. De kräver också att Region Skåne bevarar utvecklingsbidragen och arbetar för långsiktighet samt att de samverkar med kulturaktörerna i dessa frågor.

”Försvinner en så avgörande bidragsgivare som Region Skåne nu så försvinner på inte alltför lång sikt även betydande konstaktörer och därmed det spännande, kvalitativa och nydanande konstliv som regionen gjort sig känd för”, skriver de i kulturdeklarationen. Hela deklarationen hittas här.

Gå till toppen