Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Staffanstorp vill lämna Kommunförbundet Skåne

Staffanstorp tycker inte att man får tillräckligt för pengarna. Som första skånska kommun vill man därför lämna Kommunförbundet Skåne.

Staffanstorp betalar runt en halv miljon om året för att vara med i förbundet.Bild: Kommunförbundet Skåne
Kommunförbundet Skåne är tänkt att vara en samlad röst för de skånska kommunerna, till exempel i diskussioner och förhandlingar med Region Skåne.
Staffanstorp betalar runt en halv miljon om året för att vara med. Men nu vill politikerna lämna förbundet. I veckan var förslaget uppe i kommunstyrelsens arbetsutskott.
– Det ligger inte i vår filosofi att betala ut pengar om vi inte känner att vi får någon nytta för dem, säger kommunstyrelseordförande Christian Sonesson (M), som menar att pengarna kan användas till bättre saker i kommunen.
– Det får inte bara bli att man på slentrian bara betalar ut en halv miljon om året.
Kent Mårtensson (S) är ordförande i Kommunförbundet Skåne:
– Mycket av det vi gör går inte att räkna i kronor och ören. Man kan ju inte kvittera ut det som när man köper en vara. När man är i en förening tillsammans så jobbar man ju för helheten och för att få det bästa för alla kommuner.
Han säger att förbundet nu ska ha en diskussion med politiker i Staffanstorp om saken.
Kan du ha förståelse för att man går ur om man känner att man inte får tillräckligt för pengarna?
– Jag vet inte om jag vill uttrycka det så, men vi vill naturligtvis inte att medlemmarna ska lämna. Jag vill nog gärna först prata med dem själv och försöka förstå vad de inte får utdelning av egentligen.
Sagt med glimten i ögat: är detta en slags lokal Brexit?
– Haha, nej, jag tycker inte vi är där ännu iallafall. Jag tycker nog inte att det är riktigt jämförbart.
Gå till toppen