Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Sugsvag fläkt bland förra årets sämsta köp

En köksfläkt utan sug, en robotgräsklippare som både klipper fötter och gräs och en ekologisk pasta med höga halter bekämpningsmedel. Det är några av produkterna som kvalar in på listan över förra årets sämsta produkter från tidningen Råd & Rön.

En köksfläkt som inte lyckades suga upp matos har hamnat på Råd & Röns sämstalista. Arkivbild.Bild: Ruud, Vidar
Konsumenttidskriften Råd & Rön har listat några av de produkter som underkändes i deras tester förra året. En del av produkterna har inte den funktion som utlovas och andra är rent ut sagt farliga.
Två produkter som suger, eftersom de inte suger, är skaftdammsugaren Bosch BBHMOVE2N och köksfläkten Witt PUSH 90. Skaftdammsugaren visade sig i test ha i princip obefintlig sugförmåga på både mjuka mattor och hårda golv medan köksfläkten, som dessutom kostar runt 20 000 kronor, visade sig reducera lukten i matoset med noll procent.
På sämstalistan placerar sig också robotgräsklipparen Stiga Autoclip 221 som inte klarade säkerhetstestet. När en sko placerades framför klipparen stannade den inte, som den borde, utan fortsatte lugnt sitt klippande rakt över skon.
En annan hälsofarlig produkt som upptäcktes i test under 2018 var Garants Ekologiska kikärtspasta som visade sig innehålla halter av bekämpningsmedlet pirimiphos-methyl som var över EU:s gränsvärde.
Fakta

Sämst i test enligt Råd&Rön

Råd&Rön har listat 14 produkter som fick underkänt i tester 2018:

Sommardäck: Infinity Ecosis och Vredestein Sportrac 5.

Båda däcken klarade bara några minuter i höghastighetstest innan de slets sönder.

Skaftdammsugare: Bosch BBHMOVE2N

Klarade inte en dammsugares huvuduppgift, det vill säga att suga upp damm. Lika dålig på mattor som på hårda golv.

Resebarnvagnar: Chicco Liteway 2 är förvisso lätt att fälla ihop och enkel att använda. Men vagnen visade sig vara farlig eftersom barnets fingrar kan komma i kläm i sufletten.

Robotgräsklippare: Stiga Autoclip 221. Stannar inte när en sko hamnar framför robotklipparen.

Köksfläktar: Den bänkintegrerade fläkten Witt PUSH 90 tar bara upp 15 procent av fettet och reducerar lukten av matos med noll procent.

Kamomillte: Garant Örtte Kamomill visade sig innehålla höga halter av giftet antrakinon.

Oregano: Torkad oregano från Budget och Eldorado överskred gränsvärdena för bekämpningsmedelsrester. I torkad oregano från Albert Ménés och Kockens ekologiska oregano var mindre än hälften av innehållet i burkarna oregano. Resten var cistus eller olivblad.

Ugnar: Samsung NV72M1010BS hade många goda egenskaper. Men den hade en allvarlig brist eftersom spåren som ska hålla plåtar och galler på plats inte höll måttet Även gallret var klent och vek sig lätt.

IPL hårborttagare: Panasonics ES WH 90 tar bort hår med intensivt pulserande ljus. Ljuset kan vara farligt för ögonen och ska bara kunna skickas ut om apparaten har kontakt med huden. Det kravet klarade inte Panasonics ES WH 90 och tillverkaren drog tillbaka produkten från marknaden.

Proteinpasta: Garants Ekologiska kikärtspasta blev sämst i test eftersom den innehöll för höga halter av bekämpningsmedlet pirimiphos-methyl.

Källa: Råd&Rön

Gå till toppen