Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Utsatt inom idrotten? – ring Kvinnojouren

En timmes telefontid varje vecka i vår ägnar Kvinnojouren Lund åt problem inom idrottsvärlden. Hit kan aktiva, tränare, förtroendevalda och föräldrar ringa och få stöd – eller hjälp att gå vidare med att polisanmäla en kränkning.

Svarar i telefon tisdagar klockan 15–16 gör Linn Andersson som bland annat arbetar med HBTQ+ inom Kvinnojouren i Lund. Kvinnojouren pekar på att det inom idrotten ofta råder stor okunskap om och en tystnad kring HBTQ+.
Den som ringer kan vara anonym, men också tipsa om vilka idrottsorganisationer som Kvinnojouren kan ringa och erbjuda hjälp i värdegrunds- och inkluderingsarbetet.
– Vi arbetar med en förståelse av våld som ett brett fenomen, där skällsord, exkludering och nedsättande ”skämt” hänger ihop med allvarligt våld som misshandel, sexuella övergrepp och mord. Om vi kan förhindra de mildare uttrycken av våld förebygger vi även det allvarliga våldet, säger Linn Andersson.
Sedan i höstas driver Kvinnojouren Lund #schysstidrott tillsammans med PiL (Paraplyorganisationen för idrottsföreningar i Lunds kommun), Skåneidrotten och Lunds kommun.
Projektet stöds av Postkodstiftelsen och satsningen ”Psykisk hälsa genom hela livet” med fokus på gruppen unga inom HBTQ+.
Gå till toppen