Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

FN-expert ska leda Khashoggi-utredning

Den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi mördades den 2 oktober i fjol. Arkivbild.Bild: Hasan Jamali/AP/TT
FN:s särskilda utredare av utomrättsliga avrättningar, Agnes Callamard, kommer att leda en internationell utredning av mordet på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi.
Utredningen kommer att inledas med ett besök i Turkiet mellan den 28 januari och den 3 februari, skriver Callamard i ett mejl till nyhetsbyrån Reuters.
Hon kommer att undersöka omständigheterna kring mordet och "i vilken mån individer eller stater bar ansvar för det". Resultaten kommer att presenteras inför FN:s människorättsråd i juni.
Tidigare under torsdagen sade Turkiets utrikesminister Mevlüt Cavusoglu att det är dags för en internationell utredning, och att president Erdogan utfört förberedelser för en sådan.
Khashoggi, en känd kritiker av Saudiarabiens kronprins Mohammed bin Salman, mördades av saudiska agenter på det saudiska konsulatet i Istanbul den 2 oktober i fjol.
Gå till toppen