Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Nytt hedersbrott ska utredas omedelbart

Utredningen om att ge brott med hedersmotiv en egen brottsrubricering ska tillsättas så snart som möjligt. Det säger nya jämställdhetsministern Åsa Lindhagen (MP) till TT. – Vi kommer att sätta igång direkt, säger hon.

Utredningen om att ge brott med hedersmotiv en egen brottsrubricering ska tillsättas så snart som möjligt, enligt jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP).Bild: Anders Wiklund/TT
Skrivningarna om hedersbrott i överenskommelsen mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna är ovanligt tydliga.
Brott med hedersmotiv ska utgöra en egen brottsrubricering. Det ska införas en särskild straffskärpningsgrund för brott med hedersmotiv. Och reglerna för utvisning av utländska medborgare som döms för hedersbrott ska skärpas.
– Det här är en väldigt viktig fråga och vi har faktiskt varit väldigt konkreta kring den här utredningen, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) till TT.
Utredningen ska tillsättas så snart som möjligt, enligt Lindhagen.
– Här behöver vi hålla tempo och vi sätter igång så fort vi bara kan, säger hon.
Något exakt datum kan hon dock inte ge.
Överenskommelsen slår fast att ny lagstiftning ska vara på plats i januari 2022.
TT: Varför är det så viktigt att hedersbrott får en egen brottsrubricering?
– Det här är oerhört allvarliga brott som begås som handlar om att människors frihet begränsas och vi kan aldrig acceptera att människor inte har makt över sina egna liv. Det handlar också om att skicka en tydlig signal om att det inte är okej genom att skärpa lagstiftningen, säger Åsa Lindhagen.
Personer som arbetar med hedersrelaterat våld och förtryck som TT talat med anser dock inte att det i första hand är lagen som brister.
Redan i dag kan hedersmotiv vägas in som en försvårande omständighet. Snarare handlar det om att lagen inte tillämpas som den ska, och att kompetensen hos dem som utreder brotten brister, anser de.
Åsa Lindhagen medger att det handlar om "mycket mer" än bara lagstiftning. Framför allt om att öka kompetensen inom skolan, socialtjänsten och rättsväsendet.
– Man ska kunna identifiera ungdomar som man tror kan vara i behov av stöd. Det kan vara något man döljer om man är utsatt för hedersrelaterat våld och förtryck. Skyddet och stödet måste också bli bättre. Är man i behov av akut skydd ska man ha det, men också ett långsiktigt stöd om man varit i en så pass allvarlig situation att man behövt lämna sin familj, säger hon.
I mars väntas Socialstyrelsens kartläggning av hur många som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck i Sverige.
– Det är viktigt att hela tiden ha uppdaterad kunskap, men vi behöver inte vänta på kartläggningen. Vi vet att problemet finns och att ungdomar behöver hjälp, säger Åsa Lindhagen.
Fakta

Många utsatta

Hedersbrott och hedersmord är inga juridiska termer, men hedersmotiv kan vägas in som en "försvårande omständighet".

Definitionen av hedersbrott är att de begås av en familjemedlem eller släkting för att skydda eller återupprätta familjens eller släktens heder.

Vid hedersbrott är det inte ovanligt att flera familjemedlemmar eller släktingar står bakom brottet.

Ingen vet hur många som är utsatta för hedersrelaterat våld och förtryck i Sverige.

En kartläggning från Socialstyrelsen ska redovisa omfattningen i slutet av mars.

I höstas visade en rapport, gjord av forskare vid Örebro universitet, att en av sex niondeklassare i landets storstäder lever med någon form av begränsning på grund av hedersnormer. I Malmö var siffran 20 procent, vilket betyder att var femte niondeklassare är utsatt.

Antalet larm till den nationella stödtelefonen mot hedersförtryck ökar. 2014 kom i snitt 20 samtal per månad, i fjol var siffran nästan 80.

Gå till toppen