Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Spider thieves: Spännande om chilensk tjejliga

Annika Gustafsson ser en av höjdpunkterna från årets Buff, som nu får biopremiär.

"Spider thieves".Bild: BUFF

Spider thieves

BIO. DRAMA. Chile (Niñas Arañas), 2017. Regi: Guillermo Helo. Med: Michelle Melo, Javiera Orellano, Dominique Silva, Francisca Gavilán. Åldersgräns: 11 år. Längd: 1.34.

Det socialrealistiska äventyrsdramat om trettonåringarna Avi, Estefany och Ciny var en av höjdpunkterna på Buff i Malmö förra året. Tjejerna får namnet Spindeltjuvarna då de via balkonger tar sig in i luxuösa lägenheter i Santiagos förmögna kvarter. Inte oväntat belönades filmen med Unga filmjuryns pris.
Tonårsflickorna kommer från ett område i utkanten av staden där fattiga människor ockuperat ödemark, byggt upp hyddor, dragit in el och kämpar med myndigheterna för att få rätt till jorden. Här vilar filmen på autentisk bakgrund från 1970-talets slut.
De smarta Avi, Estefany och gravida Cindy längtar efter frihet, drömmer om att bli sedda på tv och önskar sig ett liv bortom de torftiga skjulen, där alkoholen ständigt finns för att få människor att glömma misär och hopplöshet. Spindeltjuvarnas möte med den rika världen blir en ögonöppnare och sätter framför allt i gång en process inom Avi, som starkare än de två andra vill lämna livet i kåkstaden.
Flera gånger använder regissören Guillermo Helo den betydelsebärande avståndsbilden på flickorna högt upp på ett tak med stadens skyline i fonden. Det de önskar sig befinner sig långt, långt från deras begränsade villkor. På tonåringars vis tjafsar de, konkurrererar och blir ovänner men i grunden finns en klass- och könsmässig solidaritet. Avi dominerar ligan och även berättelsen, där hennes sorgliga hemförhållande utan far, med en lillasyster och den alkoholiserade mammans ohederliga partners förstärker trettonåringens utsatta och komplicerade situation. Michelle Mello är oändligt variationsrik i kasten mellan förtvivlan och den tonåriga kaxigheten.
”Spider thieves” har spänning, äventyr, humor, komplexa, igenkännbara rollgestalter och filmen för en realistiskt förankrad diskussion om sociala och ekonomiska orättvisor. Se den!
Gå till toppen