Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Djokovic klar för drömfinal mot Nadal

Världsettan Novak Djokovic var helt överlägsen i semifinalen i Australian Open. I finalen mot världstvåan Rafael Nadal har Djokovic chansen att skriva historia – och bli den första som vinner grand slam-turneringen i Melbourne på herrsidan sju gånger.

Novak Djokovic.Bild: Aaron Favila/AP/TT
Det blir en drömfinal mellan världsettan Novak Djokovic och formstarka världstvåan Rafael Nadal i Australian Open. Detta efter att Djokovic krossat fransmannen Lucas Pouille i tre raka set, 6–0, 6–2, 6–2, i semifinalen som var över redan efter en timme och 23 minuter.
– Absolut en av de bästa matcherna jag spelat på den här banan. Allt fungerade, till och med bättre än jag hade hoppats, säger Djokovic i segerintervjun.
Den 31-årige serben har nu chansen att bli historisk som den första spelaren att vinna herrturneringen sju gånger. I nuläget står han precis som Roy Emerson och Roger Federer på sex segrar.
Läs också Wiman: De tre musketörernas grymma historia
Men motståndaren Rafael Nadal har, precis som Djokovic, visat upp en lysande form i årets första grand slam och vann sin semifinal lika överlägset.
– Jag skulle definitivt köpa en biljett till den matchen, säger Djokovic om finalen.
Den blir en repris på 2012 då de båda spelarna möttes i Melbourne, rankade etta och tvåa i världen, i en långkörare som anses vara en av de bästa matcherna någonsin.
Djokovic vann mötet efter 5 timmar och 53 minuter.
– Det är nya regler nu och matchen kommer inte att bli lika lång den här gången. Det var en upplevelse som bara händer en gång i livet. Men förhoppningsvis kan resultatet bli samma för mig, säger Djokovic.
Nadal, som inte tävlat sedan september på grund av skador, är själv överraskad över hur bra han spelat.
– Det är inte enkelt att vara tillbaka efter fyra-fem månader och spela så som jag spelar. Det förväntade jag mig inte.
Finalen spelas på söndag, 9.30 svensk tid.
Fakta

Senaste vinnarna i Australian Open

Novak Djokovic har vunnit herrsingeln i Australian Open sex gånger. Vinner han i år blir han historisk som den första att nå sju vinster i grand slam-turneringen. Roy Emerson och Roger Federer har också vunnit i Melbourne sex gånger.

2018: Roger Federer

2017: Roger Federer

2016: Novak Djokovic

2015: Novak Djokovic

2014: Stan Wawrinka

2013: Novak Djokovic

2012: Novak Djokovic

2011: Novak Djokovic

2010: Roger Federer

2009: Rafael Nadal

2008: Novak Djokovic

Gå till toppen