Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kulturrådet sänker också kulturbidragen till Skåne

Region Skånes beslut att plocka bort bidrag till den skånska kulturen leder nu till att även statliga Kulturrådet sänker bidragen till Skåne. Samtidigt höjs bidragen till resten av Sverige.

Bild: Henrik Montgomery/TT
I januari fattade Region Skånes nya kulturnämnd beslutet att pausa utvecklingsbidragen för kultur i år. Något som lett till stora protester inom det skånska kulturlivet. 20 miljoner ska sammanlagt sparas i årets budget.
På fredagen kom nästa chockbesked för Skånes kulturliv. Statliga Kulturrådet har fattat beslut om fördelningen till de regionala verksamheterna och där framgår att samtliga regioner utom Skåne meddelat att de tänker öka de regionala kulturmedlen 2019.
Det gör att Kulturrådet också ökar bidraget med en procent till alla dessa andra regioner. Men till Skåne sänker man det statliga bidraget.
– Vår utgångspunkt är att när en region sänker sin finansiering så sänker vi med motsvarande grad, säger Kulturrådets generaldirektör Staffan Forssell i ett pressmeddelande.
Nu blir det inte en motsvarande sänkning. Region Skåne har sänkt sin budget med 5,5 procent och Kulturrådet väljer en sänkning med 1 procent ”med respekt för omställningstider och möjligheter att planera ekonomi”.
De pengar som inte går till Skånes kulturliv kommer istället att fördelas genom utvecklingsbidrag till hela Sveriges kulturliv, skriver Kulturrådet på sin hemsida.
Förra året fördelades 200,7 miljoner till skånskt kulturliv från Kulturrådet. I år blir det 198,7 miljoner kronor.
Kulturrådets beslut får särskilt hård effekt, eftersom Region Skåne räknade med en uppräkning från statligt håll när budgeten för 2019 klubbades. Därmed måste nämnden fördela en besparing på ytterligare flera miljoner vid sitt nästa möte i februari.
Gå till toppen