Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Debattinlägg: ”Att hota bönder är oacceptabelt. De demokratiska vägarna att föra debatt räcker bra.”

De hot och det våld mot lantbrukare som nu beskrivs i en rad medier leder inte till bättre förhållanden för djuren. Tvärtom. Det skriver Johan Beck-Friis, Bo Algers och Fredrik Malmgren, företrädare för djurrättsorganisationerna Svenska djurskyddsföreningen, Compassion in World Farming Sverige respektive Djurens vänner.

Som företrädare för demokratiska djurskyddsorganisationer har vi åtskilliga gånger haft en annan uppfattning än LRF om hur långt och i vilken takt uppfödningen av lantbrukets djur ska drivas, skriver artikelförfattarna.Bild: Emil Langvad/TT
Svenska lantbrukare hotas alltmer av militanta djurrättsaktivister.
Bönder och deras familjemedlemmar har till och med utsatts för något som de uppfattar som dödshot. Det är självklart oacceptabelt, oavsett vilket mål aktivisterna har.
Ändamålet helgar inte medlen om medlen består av olagliga metoder som kan orsaka fysiskt eller psykiskt lidande. Djurrättsaktivism får inte övergå i brottsliga handlingar.
Våra organisationer, Svenska djurskyddsföreningen, Compassion in World Farming Sverige och Djurens vänners riksorganisation, tar avstånd från alla typer av kriminella eller utomparlamentariska ageranden för att driva opinion. Det spelar ingen roll om de som utför handlingarna kallar dem för uttryck för civil olydnad eller något annat.
Skadegörelse, telefonterror och mordhot hör inte hemma i samhällsdebatten.
Med det sagt vill vi också understryka att vi inte håller med LRF i alla frågor som gäller hur djurhållning i Sverige bör vara utformad. Som företrädare för demokratiska djurskyddsorganisationer har vi åtskilliga gånger haft en annan uppfattning än LRF om hur långt och i vilken takt uppfödningen av lantbrukets djur ska drivas. Det är en diskussion som fortsätter, men för oss är det givet att jobba med lagliga metoder och full öppenhet.
De hot och det våld mot lantbrukare som nu beskrivs i en rad medier leder inte till bättre förhållanden för djuren. Tvärtom. Våra organisationer är seriösa, men riskerar nu att betraktas med samma misstro som de militanta djurrättsaktivisterna, något som varken människor eller djur vinner på. Vi fördömer därför starkt ageranden som bygger på olagliga skrämselmetoder eller trakasserier.
Vi arbetar för att djur ska kunna ha ett värdigt liv med goda levnadsvillkor.
De demokratiska vägarna att föra debatt räcker bra och ger framför allt resultat som för processen framåt, inte bakåt.
Att hota bönder är oacceptabelt.

Johan Beck-Friis

Bo Algers

Fredrik Malmgren

Johan Beck-Friis är generalsekreterare för Svenska djurskyddsföreningen.
Bo Algers företräder Compassion in World Farming Sverige.
Fredrik Malmgren är ordförande för Djurens vänners riksorganisation.
Gå till toppen