Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Lokal debatt: Dags för L att sluta med symbolpolitik

Malmös skolor har riktiga problem. Det är dags för Liberalerna och Socialdemokraterna i styret att fokusera på riktiga lösningar, skriver de tre centerpartisterna.Bild: Lars Pehrson/SvD/TT
I flera av Malmös kommunala skolor får inte ens hälften av barnen behörighet till gymnasiet. Det är unikt i Sverige. Och först och främst är det ett svek mot barnen som istället för gymnasiet kan se fram emot arbetslöshet och utanförskap.
Det är en situation som vi i Centerpartiet har kritiserat länge. Och det har även Liberalerna gjort.
Efter årtionden i opposition har Liberalerna nu ansvaret för Malmös skolor. Vi frågade på kommunfullmäktige Malmös nya skolkommunalråd Sara Wettergren (L) vilka reformer Liberalerna hade fått igenom i avtalet med S som kunde vända utvecklingen på dessa skolor. Det kunde hon inte svara på. Det var förvånande.
Men nu kom svaret.
Sara Wettergrens och Liberalernas första stora reform är att under ett halvår ta fram ett kontrakt mellan skolan och föräldrarna. Ett kontrakt som säger att det är föräldrarnas uppgift att säkra att barnen sover och äter ordentligt och kommer i tid.
Självklart är det föräldrarnas ansvar. Men när problemen i Malmö är så stora att hälften av barnen på flera skolor inte lyckas, då är det en skymf att presentera ett A4 med uppfostringspunkter som svar. Det är dessutom något massor med kommunala skolor i Malmö redan skickar ut - inkl mina barns skola. Hur kan det då ta ett halvår att ta fram?
Det är dags att satsa på direkta insatser mot elever som inte uppnår kursmålen, på lärarassistenter som kan stödja upp kring läraren, på att få koll på frånvaron, på att stärka rektorernas möjligheter att skapa förändringar och inte minst - att ställa krav resultat.
Malmös skolor har riktiga problem. Det är dags för Liberalerna och Socialdemokraterna i styret att fokusera på riktiga lösningar istället för symbolpolitik.

Niels Paarup-Petersen (C)

Riksdagsledamot för Malmö

Anton Sauer (C)

Vice ordförande, gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i Malmö

Joacim Ahlqvist (C)

Grundskolenämnden i Malmö
Gå till toppen