Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Richard Olsson ny ordförande för Vänsterpartiet i Malmö

Richard Olsson från Borås valdes på lördagen till ny ordförande för Vänsterpartiet i Malmö. Han vill vara med och bygga ett kollektivt ledarskap, där partiets många nya medlemmar välkomnas in i politiken.

Vilka problem/utmaningar ser du för Vänsterpartiet i Malmö de närmaste åren?
– I det större perspektivet så handlar det om att med nästan helt och hållet ideella resurser nå ut till många fler Malmöbor. Både för att berätta om vår vision och för att lyssna på vad människor tycker är viktigt. Utmaningarna för ett vänsterparti är att vi inte har högerns eller Socialdemokraternas resurser. Utan vi har människor som brinner och vill skapa saker tillsammans.
Richard Olsson valdes till ny ordförande för Vänsterpartiets partiförening under partiets årsmöte på lördagen.Bild: Julia Lindemalm
Hur ska du få Malmöbor att känna sig trygga i sin stad?
– Vänsterpartiets lösning är en långsiktig lösning med minskade klyftor och ökad jämlikhet – det är inget hitte-på utan det finns gott om forskning som visar att kriminaliteten minskar när klyftorna i ett samhälle minskar. Den sorgligaste konkreta konsekvensen av klyftorna är livslängden, att människor faktiskt dör tidigare i de områden där det ser sämre ut.
Hur ska V få genomslag för sina frågor som oppositionsparti med det nuvarande S och L-styre?
– Det finns flera sätt att bedriva politik. Det mest direkta är att sitta med i ett styre och driva frågor där och det gör inte vi nu. Men det som egentligen är viktigare är att bygga en rörelse för att sätta tryck utifrån och förskjuta den politiska kartan åt vänster.
– Vi ska såklart fylla vår roll även i parlamenten genom att lägga progressiva förslag och bevaka det som den styrande minoriteten gör. När vårt samarbetet med S sprack 2015 så var det för att de ville göra generella neddragningar i välfärden, sådant är självklart "röda skynken" för oss.
Richard Olsson gick med i partiet som 26-åring. Han har tidigare varit vice ordförande för V i Malmö under 2017- 2018. Han har utöver det suttit i styrelsen i flera år, samt i distriktsstyrelsen för Skåne 2016. Nu efterträder han Mirjam Katzin som ordförande för Vänsterpartiets partiförening i Malmö. Hon lämnar ordförandeposten men kommer fortfarande att sitta kvar i kulturnämnden.
– Jag är fortfarande väldigt aktiv i organisationen, men jag ska också ägna mig åt att skriva klart min avhandling, som handlar om äldreomsorgen, säger hon.
Gå till toppen