Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Festmaskerade bulgarer skrämmer bort onda andar

Tusentals "kukeri" – maskerade mimare – vallfärdar till bulgariska Pernik för ett festivalfirande.Bild: Valentina Petrova/AP/TT
Tusentals människor i djärva och färgglada dräkter har samlats i bulgariska Pernik i en festival som syftar till att driva onda andar på flykt.
Survakarnivalen hålls årligen som ett tidigt välkomnande av våren. I år har 7 500 så kallade kukeri – traditionella, bulgariska mimartister – vallfärdat från nio olika länder för helgens festligheter.
De har hemmagjorda dräkter och stora masker med djuriska drag, ofta med horn och fjädrar, och bär stora klockor runt sina midjor. Sedan bjuder de upp till en stor och högljudd dans.
– Allmänt tror man att traditionen (med maskerna) härrör från thrakiska Dionysos och liknande ritualer återfinns på olika håll på Balkanhalvön, säger Ivan Boyadzjiev, en av de mer seniora kukeri, som deltar för 14:e gången i ordningen.
I det historiska riket Thrakien, som omfattade stora delar av dagens Bulgarien flera hundra år före Kristus, dyrkades den grekiska guden Dionysos.
Gå till toppen