Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Redhawks segertåg på väg mot SDHL

Efter en historisk match i Malmö arena och två raka segrar har Malmö Redhawks damer bäddat för en seriefinal som kan ta laget till SDHL.
– Det är det roliga som vi har kvar, säger forwarden Jessica Nilsson.

Josephine Martini Asperup tillhör de mest rutinerade i Redhawks med över hundra landskamper för det danska landslaget. På söndagen svarade hon för ett mål i segermatchen.Bild: Avdo Bilkanovic
Den assisterande tränaren Henrik Lindblom dansar runt i omklädningsrummet som en studsboll medan han och de flesta spelarna vevar med handdukar och svettig underställströjor i luften. Samtidigt pumpar musiken högre och högre i högtalaren och spelarna sjunger i ett försöka att överrösta.
Det går utan tvivel att konstatera i vilket omklädningsrum på Kirsebergs ishall som söndagens vinnare huserar.
– Det är en tradition vid seger, förklarar Henrik Lindblom lite blygt sedan han kommit ut från ett omklädningsrum där det finns en tydlig målsättning om att nå landets högsta serie SDHL.
Jubel under matchen mot Trollhättan under söndagen.Bild: Avdo Bilkanovic
Segerdansen är en avslutning på en helg som är både vanlig och högst extraordinär för Redhawks damlag. De tog två planenliga segrar mot Trollhättan, 4-1 på lördagen och 7-1 på söndagen.
Det ovanliga låg i att laget på lördagen spelade den första damhockeymatchen någonsin i Malmö arena. 620 åskådare kom för att se segern.
– Det kändes historiskt och det var verkligen en upplevelse. Det märktes att det var många som var spända i inledningen av den matchen. Det var ju så helt olika förutsättningar och för oss damspelare väldigt mycket publik. Vi är ju vana vid det här. Kirseberg är hemma för oss, sa forwarden Jessica Nilsson efter att laget på söndagen spelat ut ett tröttkört Trollhättan inför ett 40-tal åskådare och vunnit med 7–1.
Lördagen var en annan.
Efter att Redhawks SHL-lag avslutat sin eftermiddagsmatch mot Mora var det damernas tur att inta arenan. SHL-lagets materialförvaltare hade dubbeljobbat och förberett damernas omklädningsrum med samma faciliteter och ordning som i a-lagets.
Jessica Nilsson och Amanda Andersson förbereder inför matchen mot Trollhättan.Bild: Avdo Bilkanovic
– Det fanns mycket förväntningar och jag tror att det tog lite mer energi än vanligt. Många ville väldigt mycket när vi fick möjligheten att spela i arenan, menar huvudtränaren Jonathan Salman som fick se sitt lag lite avvaktande i de två första perioderna för att sedan avgöra. Efter slutsignalen var det drygt 12 timmar till söndagens samling och nästa seriematch.
Det fina spelet i avslutningen på lördagen var konserverat till söndagen och trots en del frånvaro i Redhawks fanns tillräcklig bredd och spets. Sex målskyttar och en 7-1 seger som skickar laget fram till en avgörande seriefinal mot Karlskrona om mindre än två veckor. Segraren i det mötet går till SDHL-kval.
– På något sätt så är det väl det som jag alltid sett framför mig. Som jag ser det ska damlaget också vara på den nivån. Det hade verkligen varit häftigt om båda herrarna och damerna var i högsta ligan, sa Jessica Nilsson som är fostrad i Frosta och spelat med både Max Görtz och Johan Ivarsson i ungdomslagen.
I Malmötruppen vimlar det i år av danska spelare. Tränaren Jonathan Salman fick med sig en handfull spelare från Hvidovre. Spelare som hoppas nå en större personlig utveckling i Sverige och Malmö Redhawks.
Josephine Martini Asperup och Mia Bau Hansen.Bild: Avdo Bilkanovic
Josephine Martini Asperup och Mia Bau Hansen har båda haft bröder som spelat i Redhawks juniorverksamhet och steget över sundet var därför inte främmande.
Tillsammans med Malene Frandsen är de också viktiga danska landslagsspelare och har även en annan stor dröm som ligger drygt tre år bort.
Redhawks Malene Frandsen med både SDHL och OS i blicken.Bild: Avdo Bilkanovic
– Vi är fem spelare som spelar frekvent i det danska landslaget och som alla brinner för att nå OS 2022. Vi är inte där men vi har förhoppningar om att nå dit med de möjligheter som vi har här, säger Malene Frandsen.
Söndagen den 10 februari möts Karlskrona och Redhawks i en seriefinal. Allt står på spel och vinnaren tar allt.
– Det är det roliga som vi har kvar, säger Jessica Nilsson.
Gå till toppen