Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Kortad arbetstid för specialistsköterskor i hela Skåne

Kortare arbetstid på samma villkor på alla skånska sjukhus, istället för en snårskog av varierande regler. Det är innehållet i ett nytt arbetstidsavtal för sjuksköterskor med skiftgång på iva-, operations- och akutavdelningar.

– Det innebär en arbetstidsförkortning och möjlighet att arbeta mer flexibelt för alla som omfattas av avtalet, säger Karin Melander, HR-chef för Region Skåne.
Meningen med avtalet, som träffats med Vårdförbundet Skåne, är att man både ska kunna locka ny personal och behålla erfarna anställda.
Avtalet i Skåne ger kortare arbetstid, med individuell beräkning, för alla specialistsjuksköterskor på iva, akutmottagningar, operations- och anestesienheter och neonatalavdelningar.Bild: Ingvar Karmhed / SvD / TT
Tidigare har villkoren varierat för specialistsjuksköterskor på Skånes åtta akutsjukhus, eftersom det funnits olika lokala avtal. Det kunde alltså löna sig mer att jobba med intensiv- och akutvård på vissa sjukhus.
– Så ville vi inte ha det, eftersom vi är arbetsgivare på alla sjukhus i Region Skåne, säger Karin Melander.
Nu kommer arbetstidsförkortningarna för dem som jobbar nätter och mycket obekväm tid att räknas ut på samma sätt för alla som jobbar på iva-enheter, akutmottagningar, operations- och anestesienheter samt neonatalavdelningar.
Vårdförbundet Skånes ordförande Dana Breich är nöjd, men menar att det krävs än mer för att locka specialistsjuksköterskor.
– En samtidig satsning på kompetensförsörjnings- och bemanningsfrågor är ett måste för att avtalen ska få avsedd effekt, säger hon till tidningen Vårdfokus.
Redan 2016 skrev Region Skåne och Vårdförbundet avtal om kortad veckoarbetstid för skiftarbete, ner till 32 timmar för alla sjuksköterskor som jobbar ständig natt.
Men de flesta intensivvårds- och akutavdelningar hade sedan tidigare ännu förmånligare villkor, och de har nu förhandlats separat för att bli likvärdiga. De nya reglerna införs successivt under året på de skånska sjukhusen, med undantag för operation i Lund och neonatal i Malmö.
Gå till toppen