Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Nu öppnar familjernas nya mötesplats i Höllviken

I veckan invigs Familjernas hus i Höllviken. Men arbetet med att bygga en ny mötesplats för Falsterbonäsets föräldrar och barn handlar också om att svetsa samman en ny "storfamilj" med kollegor från olika yrkesgrupper.
– Mottagningen växer, både med kollegor och erfarenhet, säger barnmorskan Emilia Peetre.

"Största vinsten, både för familjerna och oss kollegor är tvärprofessionalismen. Vi lär av varandra, och får ökad förståelse och kompetens på samma gång", säger Kajsa Friberg, verksamhetschef för kommunens familjeteam, som varit med sedan uppstarten av den första Familjecentralen i Vellinge tätort.Bild: Micaela Landelius
Efter veckor av flyttkaos är Familjecentralen redo att ta emot sina första besökare under takåsarna i Toppengallerian. Här på andra våningen delar bvc, mödravård, öppna förskolan och kommunens familjeteam på utrymmet i ljusa lokaler med utsikt över hav och slätt. En verksamhet med fyra ben, men en gemensam målgrupp: barn i ålderskategorin 0-6 år.
– Vi kommer alla från olika arbetskulturer, och lyder under olika lagar. Vi har olika fokus och synsätt, men vi är starkare och bättre tillsammans. När vi kan sammanföra våra olika perspektiv, säger Christin Tornvall, enhetschef på Näsets läkargrupp, som också var med om att starta upp kommunens första Familjecentral i Vellinge tätort 2016.
"Vi har olika fokus och synsätt, men vi är starkare och bättre tillsammans. När vi kan sammanföra våra olika perspektiv", säger Christin Tornvall, enhetschef på Näsets läkargrupp. I de nya lokalerna finns också en stor samlingslokal för lek, kurser och yoga.Bild: Micaela Landelius
Lärdomarna därifrån är att mycket handlar om att "sätta spelreglerna". Att samordna budget, byråkrati och personkemi när två privatkliniker, kommunen och en radda olika professioner ska samsas under samma tak är lite som att lägga pussel. För att vardagen ska fungera kommer veckoschemat, gemensamma aktiviteter och livsviktiga detaljer som kaffeinköp och vem som startar diskmaskinen att avhandlas på husmöten.
Det är också här man ska planera utbudet av gemensamma kurser, som kan handla om allt från hjärt- och lungräddning för spädbarn till att laga barnmat.
Barnmorskan Emilia Peetre, som är en av grundarna till Frejakliniken, har haft sin verksamhet på övre våningen i Toppengallerian sedan 2011. "Mottagningen växer, både med kollegor och erfarenhet", säger hon.Bild: Micaela Landelius
Barnmorskan Emilia Peetre, som är en av grundarna till Frejakliniken, har haft sin verksamhet i lokalerna sedan 2011. Det var också hon som föreslog att de övriga kollegorna skulle flytta in, när man först började dra upp planerna för Familjecentralen i Höllviken.
– Mottagningen växer, både med kollegor och erfarenhet. Det är bra både för oss och familjerna att vi samlas på samma ställe, säger hon.
Öppna förskolan i Familjernas hus blir en naturlig mötesplats, som kommer att ha öppet närmare 20 h i veckan. "Jag blir en bastrygghet här i mitten", säger förskoleläraren Petra Sawicki.Bild: Micaela Landelius
Öppna förskolans färgglada lekrum med tillhörande kafédel beskrivs som hjärtat i verksamheten. Framöver kommer den att ha öppet några timmar varje vardag. För förskoleläraren Petra Sawicki innebär det bråda tider med frukostfix, aktiviteter i konstateljén och sångstunder.
– Jag blir en bastrygghet här i mitten, säger hon.
De nya samtalsrummen med utsikt över slätten är rymliga och ljusa. Socionomen Cecilia Schön tycker att de lugna miljöerna blir ett viktigt avbrott från den pressade vardag som många besökare lämnar bakom sig när de kliver in genom dörren. "Och snedtaket ger en hemtrevlig känsla", säger hon.Bild: Micaela Landelius
Från kaféet öppnar sig korridorerna mot stora undersöknings- och samtalsrum med mjuka soffgrupper. Gemensamt för lokalerna är att alla rum är målade i ljusa färger, har snedtak och mycket ljusinsläpp. Fokus ligger på att skapa lugna miljöer.
I kaféet planerar också socionomen Cecilia Schön att tillbringa en del av sin arbetstid, för att kunna möta barn och föräldrar under avslappnade former.
– Det blir inte så laddat att boka ett samtal för att få råd och stöd när man redan har bytt några ord över en kopp kaffe. Föräldrarnas frågor kan handla om allt ifrån det mest allmänna, till gränssättning eller hur man ska hjälpa ett barn som blir utåtagerande, säger hon.
Hon menar också att det är lättare att slussa vidare familjer i behov av ytterligare hjälp till rätt instans, nu när all expertis finns samlad under samma tak.
"Det blir inte så laddat att boka ett samtal när man redan har bytt några ord över en kopp kaffe", säger socionomen Cecilia Schön, som menar att kaféet blir en viktig mötesplats för personal och besökare.Bild: Micaela Landelius
Kajsa Friberg, verksamhetschef för kommunens familjeteam, tror också att föräldrar kan känna ensamhet i problem som många familjer ställs inför under barnets uppväxt. Familjecentralen blir därför en naturlig mötesplats för att träffa andra i samma situation.
– Många frågor kretsar kring hur man ska få ihop livspusslet med barn, släkt och vänner. Hur man ska räcka till som förälder när man börjar arbeta igen eller barnet får ett yngre syskon. Alla familjer går igenom olika faser, säger hon.
Fakta

Invigningsfest

Tidagen den 29 januari har du möjlighet att titta runt i lokalerna och träffa personal från de olika verksamheterna.

När? Klockan 14.30.

Var? Toppengallerian. Ingång från Kungstorpsvägen 10 C.

Fakta

Familjecentralen i siffror

Verksamheten är ett samarbete mellan olika aktörer. Kommunen ansvarar för Öppna förskolan och socionomens råd- och stödsamtal. Bvc drivs av Näsets Läkargrupp och barnmorskemottagningen av Frejakliniken.

1 socionom.

5 familjebehandlare (som arbetar för kommunens familjeteam både i Vellinge och Höllviken.)

4 bvc-sköterskor från privatägda Näsets läkargrupp.

4 barnmorskor från privatägda Frejakliniken.

2 förskolelärare på Öppna förskolan (anställda av kommunen.)

Gå till toppen