Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Åklagaren: ”För låga straff för penningtvätt”

Kammaråklagare Helena Ljunggren hade yrkat på strängare straff för huvudmännen i den penningtvättshärva som avgjorts i Lunds tingsrätt.

Kammaråklagare Helena Ljunggren (arkivbild)Bild: Johan Nilsson/TT
– Det är önskvärt med lite mer kännbara påföljder för penningtvätt, säger Helena Ljunggren i en kommentar till domen i Lunds tingsrätt.
Samtidigt har hon förståelse för hur tingsrätten resonerat.
– Tingsrätten har gjort en noggrann genomgång av hur man bedömer straffvärdet och praxis som finns så här långt, och hänvisar till tre domar i Högsta domstolen i december
Hon hade yrkat på 3 respektive 2,5 års fängelse för de båda huvudmännen. Hon anser rent generellt att det är för låga straff för penningtvätt.
– Det här är ett bekymmer för de rättsliga myndigheterna. Vi vet att bedrägeribrotten ökar, delvis på grund av digitaliseringen i samhället och affärsvärlden. Dessa pengarna ska hanteras på något sätt och då följer dessa penningtvättsbrott.
I det aktuella fallet var det anmälan från banken om ovanligt stora penningströmmar på konton som fick polisen att agera. Vilket bidrog till att den nu dömde Landskronabon häktades misstänkt för grovt penningtvättsbrott.
Han släpptes på fri fot efter fyra veckor i häkte, i väntan på rättegång. I slutet av september häktades även den nu dömde Malmöbon misstänkt för samma brott. Malmöbon har sedan dess suttit häktad i väntan på rättegång och dom.
Under polisutredningen har en del av de förskingrade pengarna, 537 000 kronor, säkrats. Dessa tar kronofogden hand om i väntan på att drabbade bolag gör anspråk på sina pengar.
Helena Ljunggren är nöjd med att tingsrätten bifallit åtalet mot de båda huvudmännen men kan ändå tänka sig att överklaga för att få till stånd en straffskärpning.
Hon är inte heller nöjd med att fyra personer frias för sin inblandning.
– Det var personer längre ut i ledet. Jag var inte nöjd med deras förklaringar, säger hon.
Gå till toppen