Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Tog emot miljonbelopp från lurade företag – döms till fängelse

Två män, bosatta i Landskrona och Malmö, tog emot miljonbelopp från bolag som utsatts för bedrägerier. Nu döms de till fängelsestraff för grovt penningtvättsbrott.

Huvudmännen döms efter flera dagars förhandlingar i Lunds tingsrätt.Bild: Ingemar D Kristiansen
Det är omfattande penningtvätt med flera inblandade som har skett med utgångspunkt från Landskrona och Malmö. Huvudmän är en 37-årig Malmöbo och 42-årig Landskronabo.
De förfogar bland annat över ett gemensamt bankkonto hos en av de stora affärsbankerna.
I somras tog de emot 498 000 kronor som betalats in av ett kinesiskt bolag som utsatts för bedrägeribrott. Senare samma månad var det ett mexikanskt bolag som lurades att betala in 123 000 kronor till männens konto. Och dagen därpå landade ytterligare 836 000 kronor på deras konto. Den här gången med ett spanskt bolag som avsändare.
Männen har sedan fört över merparten av pengarna till andra bankkonton, både i Sverige och utomlands. Allt i syfte att dölja brottslig verksamhet enligt åklagaren som yrkat på fängelsestraff.
Mottagarna av pengarna dömdes också för penningtvättsbrott. Det handlar om totalt sex män, 25-43 år, bosatta i Södertälje, Malmö, Helsingborg, Lund och Landskrona.
Pengarna kommer från utländska företag som utsatts för vilseledande manövrar av okända personer. De har lurats att sätta in pengar på huvudmännens bankkonto genom att man manipulerat betalningsuppgifter i mailkorrespondens och fakturor. På så sätt har företagen trott att de skickat pengar till affärspartners.
Det är totalt sju företag från USA, Ryssland, Australien, Panama, Kina, Mexico och Spanien som gjort insättningar under perioden 18 april – 21 juni ifjol.
Lunds tingsrätt är övertygad om att det inte är någon slump att pengarna hamnat på männens konton:
”Det har varit fråga om en förhållandevis sofistikerad bedrägeribrottslighet där gärningsmän låtit omdirigera betalningar från en rad företag över hela världen till männens bankkonton”.
Och eftersom det vore korkat att använda sig av en ovetande kontoinnehavare, som skulle kunna lägga beslag på pengarna eller ställa frågor till banken, utgår domstolen från att männen tagit en aktiv roll i penningtvättandet. Och rätten resonerar på samma sätt vad gäller flertalet av de personer som varit inblandade i nästa steg av penningtvättandet.
Därför döms Malmöbon till ett år och tio månaders fängelse medan Landskronabon ska avtjäna ett fängelsestraff på ett år och fem månader. Övriga sex personer får villkorliga domar och dagsböter.
Samtliga inblandade förnekar brott. De bekräftar visserligen att de tagit emot pengar på sina konton men förnekar att de känt till att de kommit från brottslig verksamhet.
Malmöbon hävdar att han bara agerat på uppdrag av en man som han mött på café i Malmö. Domstolen avfärdar det som lögn eftersom han inte velat hjälpa till att identifiera mannen. Lika lite tror man på Landskronabons förklaring, att han mött den den honom tidigare okände Malmöbon på café i Landskrona, och att de kommit överens om att starta en pizzeria.
Huvudmännen ska betala skadestånd till drabbade företag på närmare 1,5 miljoner kronor. Även deras kumpaner i nästa led döms att betala cirka 300 000 kronor i skadestånd.
Samtidigt frias personer, tre män och en kvinna, från brott. De var också åtalade för penningtvättbrott i nästa led men domstolen ansåg inte att deras skuld var bevisad.
Gå till toppen