Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Vill du veta mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies - läs mer här.

Ledare: Flexibilitet kan ge trygghet. Nu som då, inser IF Metall.

I mars 2009 höll Stefan Löfven, då ordförande för IF Metall, presskonferens om lönesänkningar och utbildningspaket.Bild: PONTUS LUNDAHL / TT /
Öppnar för godtycke, säger TCO. Inger oro, säger LO. Negativa kommentarer har haglat från fackförbunden sedan överenskommelsen träffades mellan S, MP, C och L. Det är planerna på att reformera lagen om anställningsskydd, las, som får fackföreträdares känslor att svalla. Men istället för att stämma in i klagokören bidrar ett av storfacken nu till välkommen nyansering.
Turordningsreglerna är ändå närmast överspelade, påpekar IF Metall och öppnar för att börja förhandla med arbetsgivarna.
"Vi ser att det finns luckor. Det fungerar inte med den snabba omställningen på arbetsmarknaden som finns idag", säger ordförande Marie Nilsson till TT.
Viktigast för IF Metall är att medlemmarna får tillräcklig kompetensutveckling, så att de kan hitta nya jobb om de varslas om uppsägning, förklarar hon.
Det resonemanget ligger väl i linje med vad de fyra partierna enats om. De har sneglat på den danska modellen med flexicurity, som förenar flexibilitet och trygghet för arbetstagare. Därför ska även arbetslöshetsförsäkringen stöpas om så att fler omfattas och ersättningen blir högre i början, för att sedan trappas av.
Dagens modell ger en orimlig tudelning på arbetsmarknaden där många aldrig kommer in i försäkringen, framhöll arbetsmarknadsminister Ylva johansson (S) i Ekots lördagsintervju. Ofta har personerna med de osäkraste anställningsvillkoren också sämst inkomstskydd.
Ändå var det inte utan att det sved lite grann för Socialdemokraterna att börja trycka på politiskt för att luckra upp turordningsreglerna. Centerpartiet var pådrivande bakom skrivningen, men även Johansson tror att den kan leda till något gott.
"Det är kanske bra att man inte får bestämma allt själv ibland", sade hon i radion.
Nu väntar en gedigen utredning av frågan. Skulle arbetsmarknadens parter ha enats om en ny modell innan det finns ett skarpt lagförslag, så blir det istället deras lösning som gäller.
Facken uppskattar förstås inte att bli pressade på det viset, men parterna har länge fört samtal i frågan utan att det mynnat ut i något konkret. Med all respekt för den fria förhandlingsmodellen framstår det då som om lagstiftningshotet behövs.
Det ligger i hela samhällets intresse att omställningar på arbetsmarknaden kan ske så fort och smidigt som möjligt. IF Metall visade insikt om detta redan för snart tio år sedan. När svallvågorna från den globala finanskrisen slog mot svensk exportindustri slöt förbundet en unik uppgörelse med teknikarbetsgivarna. Tillfälliga lönesänkningar godtogs i utbyte mot utbildning.
Dåvarande IF Metallordförande var för övrigt nuvarande statsminister Stefan Löfven (S).
Det är inte bara storindustrin som behöver flexibilitet. I utredningen om turordningsreglerna är siktet främst ställt på förändringar för små och medelstora företag. Numera är det inom dem som fyra av fem nya jobb växer fram. Då duger det inte med arbetsmarknadslagstiftning som i hög grad har utformats för storföretag.
Som tung aktör inom exportindustrin har IF Metall sedan länge en vägledande roll i lönerörelsen. Nu får förbundet gärna också visa vägen till en modernare arbetsrätt. Ett första steg har Marie Nilsson redan tagit genom att inte bara sätta likhetstecken mellan förändring och försämring.
"Priset för arbetsgivaren måste bli att se till att det blir en mycket större trygghet i omställningen", säger hon.
Och visst är det, som vid varje förhandling, nu frågan om att ge och ta.
Hur debatten än kan låta syftar fyrpartiöverenskommelsen inte till att göra arbetsmarknaden mer godtycklig och osäker. Det finns trygghet även i vissheten om att snabbt kunna få ett nytt jobb vid behov.
Gå till toppen